«Зниження України в індексі сприйняття корупції дає сигнал інвесторам про період застою» – експерт

Поділитися:

Україна отримала 33 бали зі 100 можливих в індексі сприйняття корупції у 2021 році та посіла 122 місце серед 180 країн.

«Маємо 32 бали зі 100 можливих – мінус один бал порівняно з 2020 роком і ми маємо 122 місце у рейтингу зі 180 країн», – сказав на брифінгу, а пізніше в ефірі “Першого Ділового” телеканалу виконавчий директор Андрій Боровик Transparency International Ukraine.

За його словами, стільки ж балів, як і Україна, отримала південноафриканська держава Есватині, на один бал Україну випереджає Алжир, Єгипет, Замбія, Напал та Філіппіни.

«Максимальна кількість балів цього року має три країни: Данія, Нова Зеландія та Фінляндія», – додав Боровик.

Згідно з повідомленням, розміщеним на сторінці Transparency International Ukraine у ​​Фейсбуці, наприкінці списку індексу сприйняття корупції залишаються Сомалі (13 балів), Сирія (13 балів) та Південний Судан (11 балів).

У Transparency International Ukraine повідомляють, що РФ також втратила один пункт і тепер із 29-ма балами посідає 136 місце в індексі. Білорусь із 41 балом знаходиться на 82 місці.

«Як ми бачимо, 100 балів немає в жодній країні, та в принципі це й неможливо, тому що певний рівень корупції є в будь-якій країні, тобто чистої від корупції держави просто не існує», – сказав Боровик.

За його словами, у розрізі десятиліття Україна має певний поступ: у 2012 році Україна мала 26 балів, у 2021 році – 32 бали.

«Чи це дає якийсь сигнал інвесторам? Я думаю, що дає сигнал про те, що в країні відбувається період застою. Чому говорю про застій? Тому що зміна в 1 бал на мінус, або в 1 бал плюс, зазвичай, відповідно до методології, вважається незначними змінами в межах похибки. Але якщо подивитися трохи історично, взяти, наприклад, 10-річний досвід, то в Україні є значні зрушення принаймні за оцінками нашого індексу. За 10 років Україна додала 6 балів і входить до 25 країн, які за цей же період додали бали зі 180 можливих. Це справді на тлі світу виглядає непогано», – сказав виконавчий директор Transparency International Ukraine.

Боровик наголосив, що Transparency International Ukraine рік у рік робить перелік рекомендацій для покращення ситуації з корупцією та підвищення індексу сприйняття корупції.

Цього року організація має п’ять рекомендацій: завершити конкурс керівників антикорупційних органів (САП, АРМА, НАБУ), прийняти державну антикорупційну стратегію, провести реформу конституційного правосуддя, забезпечити прозорий облік державної власності, мінімізувати ризики прийняття законопроектів, які виводять закупівлі з-під дії закону «Про публічні закупівлі».

Індекс сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index, СРІ) – показник, який з 1995 року розраховується міжнародною організацією Transparency International.

Індекс розраховують на підставі 13 досліджень авторитетних міжнародних установ та дослідницьких центрів. Для визначення оцінки України використано 9 джерел.

Тим часом нагадаємо, що конкурсна комісія з обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури вже втретє не змогла затвердити результати конкурсу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу