«Зернотрейдери і виробники зараз говорять на різних мовах», — експерт

Поділитися:

Європейська Бізнес Асоціація »(ЄБА) закликає аграріїв виконувати форвардні контракти на поставку агропродукції і не допустити зриву договірних відносин на ринку. Про це повідомили в пресслужбі.

Експерти вказують, що в українських ЗМІ лунають заяви аграрних асоціацій і експертів про неможливість виконання форвардних контрактів на поставку агропродукції. У своїх заявах вони посилаються на посуху, яку намагаються представити як форс-мажор.

«Хоча нинішні погодні умови і мали негативний вплив на врожай ряду олійних і зернових культур в деяких регіонах України, однак, попри це на сьогодні ми маємо третій рекордний урожай кукурудзи та четвертий рекордний урожай соняшнику за час незалежності. Відповідно, немає ніяких передумов до масового невиконання контрактів на аграрному ринку. Нагнітання ситуації навколо врожаю в публічній площині використовується як механізм для невиконання форвардних контрактів. Хоча справжньою причиною такої ситуації стало збільшення цін на зернові та олійні на міжнародних ринках», — йдеться в повідомленні.

Експерти Асоціації переконані, що така риторика може привести до руйнування ринку форвардних закупівель, масового зриву контрактів не тільки з трейдерами, а й з мірошниками й виробниками рослинних олій, що призведе до цінового і правового хаосу на ринку і проблем з виробництвом цілого ряду харчових продуктів.

«Механізм форвардних угод дає аграріям доступ до фінансування, страхування, дешевого кредитування, посівмату, добрив в найважливіший момент підготовки до нового врожаю. Більш того, форвардні контракти створюють для аграрія механізм страхування ризиків волатильності ціни, в частині її падіння. Ця загальносвітова практика забезпечує стабільність і прогнозованість виробничого циклу для сільського господарства і переробних підприємств», — вказується в повідомленні.

Також в повідомленні наголошується, що невиконання локальних контрактів на поставку зерна знизить кредитний рейтинг суб’єктів господарювання перед внутрішніми кредиторами, а дефолт за міжнародними експортними контрактами суттєво погіршить інвестиційний клімат України для ведення аграрного бізнесу і репутацію нашої країни як надійного постачальника зерна на світових ринках.

Бізнес в черговий раз акцентує, що Україна має великий потенціал аграрної галузі та є світовим лідером у виробництві та експорті зерна і рослинної олії. Відповідно, стабільність і прогнозованість експорту зернових і олійних повинні бути пріоритетом для нашої держави.

Геннадій Новіков, голова Аграрного союзу України, говорить про ситуацію так:

«Коли вислухали обидві сторони, стало зрозуміло, що вони про різні речі говорять. У цьому конфлікт. Одні вважають, що потрібно перейти в площину переговорів з тими господарствами, які постраждали через посуху і не мають врожаїв. А зернотрейдери говорили взагалі», — говорить експерт.

Також експерт каже, що на цій біді можуть виникнути спекуляції, тому потрібно створити комісію, яка визначить перелік постраждалих господарств, а потім вже діяти. Зараз будуть представлені пропозиції, яким чином можна вирішити всю ситуацію.

«Пропозиції є, їх багато. Засуха зіграла велику роль. Зокрема, в Одеській, Донецькій, Луганській та частини Харківської областей висіяли озимі, а вони не зійшли — немає дощів. Зараз ярі культури не можуть компенсувати всі проблеми товаровиробників. Державної допомоги поки немає, її не буде, це зрозуміло», — продовжує експерт.

Одне з рішень, ефективних і правильних на думку експерта — запуск системи агрострахування. Це порятунок на цей момент.

«Змови аграріїв немає. Їх дуже багато, неможливо уявити якийсь всеукраїнську змову. Але є окремі аграрії, які хочуть прикритися посухою, це є. Збитки — втрати аграріїв по Україні — це 118 000 000 гривень. Це величезні суми, майже ніхто не міг році перекрити свої витрати», — підсумував експерт.

Існує певна монополізація, вона впливає на процеси, проявляється в різних формах — то квоти введуть, то ПДВ знімають… Це бізнес. Як аграрний, так і трейдинговий. Це не добре і не погано, це так. Монополії існують, а дрібні й середні українські фермери доступу до міжнародних ринків не мають, це факт.

Більше інформації з приводу конфлікту зернотрейдерів і аграріїв, їх поглядів на співпрацю і форвардні контракти Геннадій Новіков розповів в ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу