«Закупівля бронеавтомобілів у Гладковського відноситься ще до часів Порошенко» – експерт

Поділитися:

У дежконцерні “Укроборонпром” спростували інформацію про те, що одне з підприємств концерну нещодавно придбало бронетехніку у ПАТ “Автомобільна компанія” Богдан Моторс “, що належить скандальному Олегу Гладковському.

“Укроборонсервіс” закупив партію бронеавтомобілів майже два роки тому – в січні 2019 року – в рамках державного оборонного замовлення. Контракт був на межі зриву. Втім, завдяки спільним зусиллям “Укроборонпрому”, “Укроборонсервісу” і Міністерства оборони України, зокрема заступник міністра Олександра Миронюка, його вдалося виконати в повному обсязі. Крім того, на бронеавтомобілі, відповідно до побажань замовника, встановили обладнання з буквою О1, успішно провели повторні випробування, а собівартість одного автомобіля вдалося знизити на 5,4млн грн”, – повідомили в пресслужбі” Укроборонпрому “.

Коментуючи інформацію, що з’явилася в ЗМІ інформацію, що одне з підприємств “Укроборонпрому” недавно “придбало бронетехніку в компанії Олега Гладковського”, в пресслужбі відзначили, що вона “є неточною”.

У пресслужбі зазначають, що у 2020 році “Укроборонсервіс” реанімував і виконав зазначений контракт. За умовами договору, після постачання товару, сторони погоджують остаточну вартість продукції – на підставі обліково-калькуляційних матеріалів про фактичні витрати.

За результатами виконання зазначеного контракту вартість машин виявилася нижче, ніж очікувана. 30 вересня цього року сторони уклали додаткову угоду, зафіксували фактичну вартість однієї броньованої машини.

При цьому, додали в пресслужбі, “Укроборонсервіс” виготовив машини, вартість яких виявилася дешевшою очікуваної вартості за контрактом, укладеним попереднім керівництвом.

Подробиці теми розповіла генеральний секретар Незалежної антикорупційного комітету Олена Трегуб в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Зараз ця інформація являється все ще свіжою, тому ми можемо оперувати тими даними, які вже є в публічному просторі. Дійсно ми бачили, що на Prozorro була опублікована додаткова угода, яка дійсно зменшує ціну цих автомобілів. Але дата узгодження початкового контракту, до якого ця додаткова угода відноситься – це січень 2019 року. Це час, коли структуру «Укроборонпром» очолював інший керівник. Тому це виглядає досить логічно. Єдино, вони говорять зараз про те, що ці шість броньованих автомобілів «Богдан» коштуватимуть майже 7,5 млн гривень і що це вже після того, як вони зменшили на 5,5 млн початкову вартість. Але ж ми пам’ятаємо про те, що в публічному просторі вже звучали заяви з приводу того, що ці автомобілі так реально і коштують по 200-300 тисяч доларів. Іншими словами, їх спочатку хотіли купити за найбільш завищеними цінами, а зараз просто повернули вартості до середньої ціни на ринку», – сказала фахівець.

Експерт вказала на те, що дані автомобілі є на озброєнні української армії.

«Як я розумію, тому, щоб ці автомобілі були поставлені по самому останньому контрактом, посприяв заступник міністра оборони. Бо начебто армія говорить про те, що їй ці автомобілі потрібні, і про те, що вони працюють нормально і повністю відповідають необхідним вимогам за своїми технічними характеристиками. Звичайно ж ми ще раз більш детально перевіримо всі цифри», – зазначила вона.

Також фахівець вважає, що це хороший приклад того, наскільки прозорість допомагає під час реагувати на потрібні проблеми та виклики, адже саме суспільство і ЗМІ можуть частково контролювати багато процесів через відкриття джерела інформації.

Якщо у 2019 році комерційний директор «Богдана» говорив, що ціна цих автомобілів варіюється.

«Максимум ціна цього автомобіля могла бути 8,5 мільйонів доларів за один такий автомобіль. А ми купили за 7,5 мільйона. Я вважаю це посередньою ціною і не найдешевшою для України. Ми могли б купити дешевше. Але як ви знаєте, такі покупки робляться через державне оборонне замовлення. І там є вартість вважається за окремими обчислювальними матеріалами. Це означає, що вважаються тільки комплектуючі для машини та людська праця. Таким чином компанія і вийшла на цю ціну. Україна зараз дозволяє лише окремий відсоток тримати для виробника», – вважає експерт.

Але чому цей контракт не виконували раніше? Фахівець каже про те, що тут треба дуже ретельно розбиратися.

«Звичайно ж це може бути пов’язано з п олітичними перешкодами. Зокрема, з тим, що зараз глава корпорації «Богдан» знаходиться в процесі кримінального розслідування через зловживання своєю владою. Нам відомо, що сам процес проти Гладковського за своєю суттю досі не почався. Коли він почнеться, це буде своєрідний тест для наших антикорупційних органів. Ми спочатку очікували, що вердикт з приводу Гладковського прозвучить ще восени, але зараз мало що чути про цю справу», – сказала фахівець.

Вона заявила, що зараз все виглядає так, що керівництво Міноборони просто не хоче передавати функції по закупках спеціальному центру. У них на це було 7 місяців, але за цей час даний центр не зробив жодної покупку. Однак завдяки його діяльності вже вдалося уникнути кількох корупційних покупок, тому зараз він більше виконує функцію моніторингу оборонних закупівель.

«Тому ми чекаємо від Міноборони відповіді, чому було ліквідовано цей центр і чому йому так і не дали можливості розвиватися», – резюмувала фахівець.

Нагадаємо, що Державний концерн «Укроборонпром» збирається співпрацювати з приватними виробниками. Як пояснила заступник гендиректора Укроборонпрому з інновацій Надія Васильєва, це відкриє можливості для міжгалузевого трансферу технологій в оборонній сфері.

Співпрацювати з Укроборонпромом можна як у вигляді спільних підприємств, так і консорціумів або інших форматів. Зараз формується експертна команда з конструкторів концерну, фахівців НАНУ і представників приватного сектора в області військової і високотехнологічної продукції.

Читайте також
22 Травня 2024 року - 10:41
У Комітеті з питань економічного розвитку під керівництвом Голови Комітету...
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила