З 700 тисяч підприємств в Україні кредити отримали лише 2,5 тисячі

Поділитися:

Програма “Доступні кредити 5-7-9%” стартувала у вересні 2019 року. Це урядовий проект, суть якого полягає в тому, що банк дає кредит бізнесу. У госбюджететі-2020 на це передбачено 2 мільярди гривень і за півроку дії програми було розтрачено майже чверть цієї сумми.Однако, як виявилося, отримати цей кредит не так просто.

Вимоги до бізнесу, так як і види остаточно не затверджені. Програма і далі коригується, а банки, які видають кредити мають власні вимоги до позичальників.

Для більшої частини бізнесу ці кредити є недоступними, так як всюди бюрократія, і компанії не можуть виконати вимоги стосовно звітності за документами, бізнес-моделі, а більшості підприємців взагалі урізали можливість брати ці кредити.

Відмовляються видавати гроші, або з наступних причин: проблемна репутація, невідповідність мети кредитування умов програми, невідповідність заявки, збитковість компанії, обсяг виручки, перевищення граничного ліміту держпідтримки протягом останніх трьох років.

В червні в банки подали заявки 24,7 тисяч заявок, 3500 пакетів документів відповідали вимогам, а після перевірки 1 509 – було відмовлено. Тобто, з лютого по червень держдопомогу отримали близько 8 відсотків їх усіх тих, хто звернувся в банки.

На даний момент відомо, що кредит отримали лише 2,5 тисячі компаній, тобто кожен 12, хто звернувся.

Нещодавно ми писали матеріал, що за словами експерта, програма кредитування «5-7-9%» не покриває попит. Лише в перші дні, коли була анонсована програма, обсяг заявок перевищив заявлені ліміти в 6 разів. У даній програмі передбачений ліміт, тобто вона йде за рахунок державних грошей. І щоб в неї потрапити, потрібно витримувати ідеальні умови, що потрібно бути «рафінованим» підприємцем, ніби у нас в країні не було криз. Тобто, потрібно, щоб не було прострочень, негативних історій з банківськими кредитами, щоб у директора фірми не було прострочень по споживчих кредитах. В результаті програма навантажена додатковими умовами, які не дають можливості всім, кому необхідні гроші, нею скористатися.

Також ми писали, що в Україні поступово припиняє свою діяльність урядова програма «Доступні кредити 5-7-9%», яку раніше ініціювали на вимогу глави держави.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу