ЄС відмовляється сертифікувати «Північний потік-2»

Поділитися:

Депутати Європарламенту, відповідальні за розробку чинного газового законодавства ЄС, звернулися з листом до регулятора газового ринку Німеччини, в якому закликали не сертифікувати газопровід «Північний потік-2».

Європарламентарі впевнені, що проект не відповідає ключовій вимозі третього енергопакету, а саме – забороні одній компанії бути одночасно власником труби і постачальником газу.

Nord Stream 2 AG – оператор будівництва і власник труб, прокладених по дну Балтійського моря, – є 100-процентною  «дочкою» «Газпрому». Незважаючи на це, компанія подала заявку в Федеральне мережеве агенство в ФРН, стверджуючи, що є незалежною від постачальника – тобто «Газпрому».

У газового регулятора є час до січня, щоб розглянути клопотання. Але європарламентарі впевнені, що розглядати нічого.

«Структура компанії не гарантує незалежність від оператора в особі «Газпрому», ключового та домінрующего постачальника газу», а її сертифікація «поставить під загрозу безпеку постачань енергоносіїв в ЄС», говориться в листі.

«Газпром» тим часом робить ще одну спробу домогтися для себе повного виключення з-під норм третього енегопакета, які не дозволяють заповнити «Північний потік-2» більше ніж на половину.

Раніше глава німецької енергокомпанії Uniper, що виступала в ролі інвестора будівництва скандально відомого газопроводу «Північний потік – 2», зробив гучну заяву.

Воно стосувалося сертифікації – її терміни затягуються.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу