Влада запровадила мінімальне податкове зобов’язання для аграріїв

Поділитися:

У новому році для українських сільгоспвиробників почали діяти нові податкові правила, оскільки набули чинності законодавчі ініціативи. Йдеться про ресурсний закон (5600), який передбачає запровадження нової системи оподаткування аграріїв та вводить поняття мінімальне податкове зобов’язання.

Суму податків у близько 5% вартості землі всі власники сільгоспземель будуть змушені сплачувати щороку. У разі меншої суми всіх податків, яку сплачує сільгоспвиробник (податок на землю, податок на прибуток, єдиний податок) від МНЗ – потрібно буде доплатити різницю.

МНЗ будуть вираховувати за формулою: нормативна грошова оцінка, помножена на коефіцієнт 0,05, помножена на кількість місяців володіння землею та розділена на 12-ть.

Такою буде мінімальна сума податків, яку землевласник має сплатити за рік із одного гектара землі. При цьому, якщо земля в оренді – на її власника МНЗ не поширюється. його платитиме орендар.

Однак власникові доведеться самому платити МНЗ, якщо земля не в оренді. Це дозволить вивести з тіні землю, що обробляється.

Мінімальне податкове зобов’язання не поширюється на городи, земельні ділянки дачно-будівельних та садівницьких кооперативів, а також для сільгоспземель у межах населених пунктів.

Зміни торкнуться податку на продаж с/г продукції – треба платити податок на доходи фізосіб (18%), якщо прибуток перевищить 12 мінімальних зарплат.Торік це було 72 тисяч гривень, 2022 — 78 тисяч.

Нагадаємо, що в Україні зареєстрували вже понад 72 тисячі угод з купівлі/продажу сільськогосподарських земель. Продано ділянок загальною площею майже 185 тисяч гектарів.

Раніше ми писали про те, що у Державній службі України з питань геодезії, картографії та кадастру заявили про завищену оцінку землі.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу