«Влада не впливає на ситуацію з Держрезервом» – експерт

Поділитися:

Ревізія Державного агентства резерву показала напівпорожні склади, зникнення тисяч тонн запасів в невідомому напрямку, прострочені продовольчі товари на сотні мільйонів гривень, катастрофічний технічний стан підприємств, господарський безлад і багатомільйонні фінансові махінації.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства з посиланням на висновок Державної аудиторської служби.

«Те, що відбувається в Держрезерві, неприпустимо. Ще навесні, коли я тільки прийшов у міністерство і почав дізнаватися про кричущі факти діяльності Держрезерву, ми ініціювали перевірку. Влітку ми публічно заявили, що аудит проводиться і його результати в обов’язковому порядку будуть представлені всім – і журналістам, і правоохоронним органам. Ситуацію з Держрезервом, яку ми бачимо зараз, треба докорінно змінювати», – підкреслив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

У фінансово-господарської діяльності підприємств «Держрезерву» сума порушень склала 31,4 млн грн. За апарату Держрезерву – порушення на 1,7 млн ​​грн.

Подробиці теми розповів адвокат і колишній член Ради громадського контролю НАБУ Євген Грушовец в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

Експерт зазначив, що в цьому відношенні уряд України проявив досить несвоєчасну реакцію на проблему.

«Більш того, на превеликий жаль українська влада наразі ніяк не може вплинути на ситуацію. Вона зараз майже з усіх проблемних напрямків бореться лише з наслідками ситуації. Превентивної функції щодо проблеми не виконується. І це стосується не тільки Державного резерву, а й багатьох інших напрямків діяльності», – сказав експерт.

За його словами, якби правоохоронні органи України ретельніше контролювали ситуацію, то подібних проблем в державі й не було б.

«Якщо ми говоримо про мільйони гривень, то ми розуміємо, що це швидше за все прямі збитки, які були нанесені державі та кожному українцеві, який тут проживає. Тому уповноважені органи повинні не те щоб боротися з наслідками, а взагалі не повинні були допускати таких ситуацій», – вважає фахівець.

Він вказав на те, що зараз в законодавстві України є певні нормативні документи, які регламентують умови й терміни зберігання зерна.

«Але тут також потрібно взяти до уваги те, що якщо зерно мало зберігатися два роки, то у 2020 році повинен був відбутися або обмін зерна, або його повинні були десь використовувати. Насправді коли світові тенденції говорять про те, що велика частина населення землі на цей час потерпає від голоду, то я вам скажу, що це не тільки кримінальний злочин, а й моральний злочин. Оскільки таке не повинно було взагалі трапиться в природі», – уклав фахівець.

Він вважає, що ця проблема знаходиться в зоні відповідальності певних людей. Зокрема, мова йде про керівника підприємства, де зберігалося зерно.

Нагадаємо, що екскерівник Державного резерву України Ярослав Погорілий, підняв питання багатомільйонні розкрадання в відомстві на загальний огляд.

За його словами, сьогодні Державний резерв України знаходиться в настільки важкому стані, що до нового сезону він може не протриматися.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу