«Відсутність сировини у металургів створить проблеми для всієї української економіки» – експерт

Поділитися:

Комітет Верховної Ради з питань економічного розвитку підтримала продовження дії існуючої мита на експорт металобрухту в 58 євро / т ще на п’ять років. Про це повідомив заступник голови комітету Дмитро Кисилевський.

За словами Кисілевського, металобрухт є основною сировиною для металургів. Ухвалення законопроекту дозволить забезпечити українські металургійні підприємства сировиною.
Згідно з текстом пояснювальної записки до нього, законопроект збереже експортне мито на рівні 58 євро / т, забезпечить збереження 21,5 тис. Робочих місць і створення 3,5 тис. Нових робочих місць; призведе до додаткового збільшення ВВП на 0,03% завдяки зростанню металургії та суміжних галузей.
раніше продовження дії існуючої мита на експорт брухту підтримав Комітет Ради з екологічної політики та природокористування.

До цього прийняття законопроекту підтримав «Укрметалургпром». На думку об’єднання, пролонгація захисного заходу дозволить нормалізувати ситуацію із забезпеченням сировиною металургів.

За підсумками 2020 року українські підприємства скоротили експорт брухту на 15,1% в порівнянні з 2019 роком – до 35,8 тис. Т. У грошовому вираженні постачання за кордон сировини знизилися на 19,4%, до 9,5 млн доларів.

Свою думку з цього приводу висловив Дмитро Кисилевський, заступник голови комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку.

“Перш за все треба пояснити суть законопроекту, і чому він важливий для української економіки. Суть в тому, що ми продовжуємо мито на експорт брухту чорних металів з України ще на 5 років.

Як відомо, металургія – це фундаментальна галузь української економіки, яка робить 10% від всього ВВП України. Минулого року ця галузь зробила 35% товарного експорту, а також забезпечує понад 200 000 робочих місць “, – говорить експерт.

Дмитро Кисилевський вважає, що якщо в металургії форумі сировини, то це стане проблемою для всієї країни, адже металургія має дуже великий вплив на всю українську економіку. Крім того, без металобрухту, металургії не існує в принципі, тому що не існує в світі жодної технології, яка дозволяла плавити сталь без металобрухту.

“Економіка цього питання також заслуговує на увагу. Одна тонна металобрухту, який експортується, дає країні 58 євро – саме це розмір мита. При цьому одна тонна брухту переробленого в сталь і сталеву продукцію дає понад 8000 гривень податків. Тобто для держави майже в 4 рази вигідніше переробляти сировину всередині країни, ніж експортувати сировину.

Використання брухту в металургії істотно в 10 разів зменшує викиди CO2. Тому, якщо ми хочемо зберегти можливість модернізувати металургію з вимогами, які виставляти Євросоюз в рамках свого зеленого курсу, ми повинні зберегти цю сировину доступною для українських металургів. Просто СО2 – це не та ситуація, коли цей газ можна вловити фільтрами. Його викиди можна зменшити тільки зменшуючи використання тієї сировини, яка генерує CO2 і збільшуючи використання тієї сировини, яка дозволяє зменшити викиди CO2. Тому я впевнений, що депутати прислухаються до цих аргументів “, – говорить фахівець.

Дмитро Кисилевський пояснює, що термін минулого закону закінчується в середині вересня, тому повинні встигнути до нового законопроекту.

“Безумовно, Європейський зелений курс передбачає істотне зниження викидів СО2. Різні металургійні технології мають різний рівень викидів. Найменший з них має електрометалургійна технологія, яка працює на металобрухті. Тому Євросоюз розуміє, що їм доведеться свою галузь переводити саме на цю технологію, і щоб забезпечити Європу металобрухтом, вже заборонили його експортувати. Так роблять у багатьох країнах, тому Україна повинна рухатися також в цьому руслі “, – резюмує експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу