«Відповідальність за модернізацію електромереж або її відсутність лягає на регулятора» – експерт

Поділитися:

Українська енергетика переживає перманентну кризу через заборгованість перед зеленою генерацією, і сума 6 млрд гривень, яка має надійти на ринок внаслідок підвищення тарифів, зможе хоча б частково перекрити цю заборгованість.

Новий 2021 рік населення України зустріло з новими тарифами на електроенергію. З 1 січня перестав діяти пільговий тариф — 90 коп/кВт·ч на перші 100 кВт/год для побутових споживачів. Наразі українці платять 1,68 коп за кожну кВт/год спожитої електроенергії, а не лише ті, що понад 100 кВт/год.

Крім того, чинний раніше пільговий тариф, з урахуванням вартості передачі, розподілу та постачання електрики, змушував державну атомну генерацію постачати електрику зі збитком для себе за механізмом покладання спецзобов’язань (ПЗГ).

З 1 січня в Україні набула чинності ще одна європейська новація. Йдеться про RAB-тарифи (Regulatory Asset Base — регульована база інвестиційного капіталу), які мають стимулювати власників розподільчих мереж до модернізації своїх потужностей. З огляду на зношеність українських електророзподільних потужностей крок виглядає цілком логічним і правильним.

У розвинених країнах RAB-стимулювання справді є прийнятим механізмом залучення інвестицій у модернізацію інфраструктури.

Подробиці теми розповів кризовий менеджер з питань Донбасу Руслан Ригованов в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Енергетична система завжди входила до системи безпеки держави, і, в принципі, вона могла залишитися в управління держави, і той самий RAB-тариф використовуватиметься для модернізації енергетичної мережі. Приватні компанії не виконують своїх обов’язків у повному обсязі, як вони мусять, і це вже відповідальність власників. Але поняття виконання інвестиційної складової вже лежить на регуляторі», — пояснив експерт.

За словами експерта, падіння акцій ДТЕК — це не лише значне падіння доходів власника, це економічний збиток державі. Внаслідок цього, каже фахівець, в подальшому в Україні можуть зрости тарифи на електроенергію.

«ДТЕК є одним із основних споживачів зовнішніх кредитних позик, де держава дуже часто виступає споживачем, і відповідно падіння акцій ДТЕК, яке у нас відбулося — це падіння не просто доходів однієї людини, це економічні збитки державі. Я боюся, що у нас у подальшому зростуть тарифи на електроенергію, і RAB-тарифи, тому що нам сьогодні потрібно буде відповідати за зобов’язаннями», — заявив кризовий менеджер з питань Донбасу.

Нагадаємо, після того, як Володимир Зеленський заявив про спробу Російської Федерації та близького оточення втягнути Ріната Ахметова, власника ДТЕК, у процес підготовки державного перевороту акції компанії значно впали в ціні.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу