Верховна Рада ухвалила закон «Про платіжні послуги»

Поділитися:

Парламент ухвалив законопроект «Про платіжні послуги». Автори документа пояснюють, що він замінить закон «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», норми якого застаріли.

У Національному банку розповіли, що він допоможе імплементувати в українське законодавство ключові принципи Другої платіжної директиви ЄС (PSD2), а також Директиви про електронні гроші (EMD).

Серед основних змін Нацбанк виділяє наступні:

Встановлять на ринку 9-ь категорій постачальників платіжних послуг, з-поміж них – поштові оператори, та за певних умов – навіть органи держвлади. Передбачається поява нових учасників. Це – установи електронних грошей, філії закордонних платіжних установ, постачальників послуг щодо надання інформації із рахунків, платіжні установи – це ті ж небанківські фінансові установи, проте з більш ширшим набором платіжних послуг.

Небанківським постачальникам платіжних послуг дозволять відкривати платіжні рахунки, випускати платіжні карти та електронні гроші. Йдеться про платіжні установи, установи електронних грошей, поштових операторів та решту постачальників платіжних послуг.

Центробанк зможе випускати «цифрову валюту Нацбанку», створити платформу для тестування послуг та технологій на платіжному ринку, яка передбачає тісну взаємодію НБУ зі стартапами.

Для зниження рівня кібершахрайства посилять відповідальність за протиправні дії з платіжними інструментами і засобами доступу до рахунків – постачальники платіжних послуг матимуть посилену автентифікацію користувачів в окремих випадках.

Раніше повідомлялося, що в СБУ взялися за важливе питання про те, що відбувається в Україні з міжнародними платіжними системами. Зокрема, монополія систем VISA і MasterCard на українському ринку, на думку заступника голови СБУ, є прямою загрозою національній безпеці нашої країни.

Нагадаємо, що в Національному банку України повідомляють про те, що українці дедалі більше надають перевагу безготівковим розрахункам з використанням платіжних карток.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу