«Велика частина підприємств« Укроборонпрому» не прибуткові» – експерт

Поділитися:

За підсумками 2020 року Укроборонпром виявився серед найбільш успішних закупників системи Prozorro, причому відразу в декількох рейтингах. Про це повідомила прес-служба держконцерну.

Так, згідно з рейтингом Державного підприємства “Прозорро”, яке адмініструє саму систему Prozorro, Державний концерн “Укроборонпром” зайняв 11-е місце серед закупників, які найбільш заощадили на тендерах, – а саме: 657 млн ​​гривень за минулий рік.

Як відзначають в Укроборонпромі, в 2020 році 83% всіх закупівель Концерну завершилися успішно, тоді як взагалі в системі Prozorro цей показник в середньому становить 69%.

Крім того, підприємства Укроборонпрому вдвічі рідше дискваліфікували учасників на торгах, ніж в середньому це робили державні замовники в системі Prozorro.

При цьому конкуренція на допорогових закупівлях Концерну була вдвічі вище: 41% закупівель з одним учасником в Укроборонпрому проти 91% закупівель з одним учасником за системою Prozorro.

Свою думку з цього приводу виразив Анатолій Ягін, спеціаліст антикорупційного комітету з питань оборони.

“Ми відстоюємо прозорість і підзвітність з 2017 року. Ми завжди були прихильниками того, щоб Укроборонпром перейшов на Прозорро. Тому ми дуже раді, що це відбулося, та Укроборонпром зробив для цього багато. Це дає великі можливості для тог, щоб будь-хто міг моніторити закупівлі, знайти якісь корупційні ризики, тим самим давати можливість для відповідних органів їх усунути.

Мають бути певні граничні межі оціночної вартості оренди чи купівлі, тому вважаю, що має бути якомога більше подібних позицій на Прозорро. Продажі”, – говорить експерт.

На думку Анатолія Ягіна, питання держзамовлень оборони – є економічним. Експерт зазначає, що враховуючи стан економіки, в звязку з коронавірусом, уряд шукає кошти для цієї галузі. Окрім цього, не можна виключати зацікавленість певних осіб у такій малій кількості замовлень оборонки.

“Колапс можливий, але я сподіваюсь, що цього не буде. Є ризик того, що процес підписання контрактів з виробниками озброєння для потреб ЗСУ, може істотно загальмуватися, або взагалі зупинитися. Як правильно організувати цей процес поки що ні законодавці, ні урядовці не бачать”, – говорить спеціаліст.

Анатолій Ягін вважає, що більша частина підприємств у складі концерну є неприбутковими. Зрозуміла ситуація, коли підприємства не приносять дохід, а зарплати працівникам платити треба.

“Дуже багато надлишкового майна Міноборони було також передано до Укроборонпрому. Багато років вони не управлялись, розкладалися. Земельні ділянки та інша нерухомість здавалася в аренду за корупційними схемами. Тому підписання Меморандуму з Прозорро. Продажі є позитивною зміною в цьому питанні”, – резюмує експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу