«Валютні депозити на сьогодні не приносять доходу — вони майже безкоштовні», — експерт НБУ

Поділитися:

Обсяг депозитного портфеля банків в національній валюті у 2020 році збільшився на 30,7%.

Як повідомили в НБУ, 2020 рік, попри пандемію і карантин, був сприятливим для росту і здешевлення ресурсної бази банків. Обсяг депозитного портфеля банків у національній валюті у 2020 році виріс на 30,7%, в тому числі обсяг гривневих коштів бізнесу збільшився на 35% (оперативні дані).

Гривневі вклади домогосподарств зросли на 26,4%, це — найвищі темпи зростання з 2010 року. Валютні вклади населення зросли на 2,2% в доларовому еквіваленті. Завдяки активному росту гривневих вкладів рівень доларизації депозитів населення знизився за рік на 0,9 п. П. До 41%.

При цьому вартість депозитів у 2020 році відчутно знизилася. Пандемія COVID-19 і карантин, як відзначають в НБУ, зумовили тренд часткового перетікання коштів населення зі строкових депозитів на карткові та ощадні рахунки. Громадяни через невизначеність подальшого розвитку подій прагнули мати вільні гроші на випадок непередбачених витрат. Як наслідок, частка гривневих коштів на вимогу зросла за рік на 6 п. П., До 56% (дані за 11 місяців 2020 року).

Первін Дадашова, начальник управління макропруденційних політики та досліджень Департаменту фінансової стабільності НБУ, говорить про вклади так:

«Гривневі депозити ростуть швидше валютних, це факт. Причому, і для населення, і для бізнесу. Для населення пріоритетом є дохід від вкладів — за гривневими можна отримати гроші, а за валютними, за фактом, немає. Пріоритети змінилися і населення вкладає більше в гривні, це природно і нормально».

Тим часом бізнес також обирає валюту вкладу, і це та валюта, в якій йде вся основна діяльність. Ці вклади волатильні, тому бізнес і обирає їх. Тут є й інші чинники, тому що з бізнесом все складніше — потрібно, щоб гроші працювали.

Загалом, за словами експерта, громадяни України стали набагато більше довіряти банкам, ніхто не поспішає знімати гроші навіть в момент кризи. Це результат роботи, результат стійкості всієї банківської системи України.

«Будуть зростати доходи — буде рости й депозитна маса. Зараз не можна виділити, які банки більше в пріоритеті», — каже Первін Дадашова.

З початку 2021 року поки що аналіз ніхто не робив. Однак, за словами експерта, січень завжди «тихий», він не несе ніяких критичних змін. Поки що є розрахунок на тенденції з урахуванням сезонності — вона не залежить від пандемії, криз і інших потрясінь.

Більше відповідей на питання щодо ситуації з банками, роботі НБУ, фіскальний збір та інші податки Первін Дадашова розповіла в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

Раніше повідомлялося, що ставки по депозитах впали до мінімуму.

Також ми писали й про те, що навіть половина депозитів українців не підпадає під державні гарантії

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу