“В Україні термін експлуатації старих енергоблоків хочуть продовжити до 2050-го”, – експерт

Поділитися:

В Україні вперше впровадили систему підвищення безпеки реактора на атомній електростанції. В “Енергоатомі” на енергоблоці №3 Южно-Української АЕС введено в експлуатацію систему примусового скидання тиску із системи герметичного огородження реакторної установки.

Чи стануть такі нововведення традицією та стан безпеки на українських АЕС в ефірі телеканалу “Перший Діловий” обговорили з головою спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрієм Корольчуком. Зокрема, він розповів, в якому стані системи безпеки на інших українських АЕС.

“По діяльності “Енергоатому”, і по роботі блоків можна сказати, що вони виконують свою роль в енергосистемі країни, і тому питань до технічного стану блоків поки що немає. Є питання до того, що вони не нові. Вони у 70-ті-80-ті роки були введені в дію. Термін експлуатації фактично всіх блоків уже продовжений – Україна продовжила до 30-го-40-го року. Плюс – зараз розглядається варіант, що можуть ще на 10 років продовжити. МАГАТЕ дає таку можливість”, – розповів фахівець.

Експерт зазначив, водночас, що нині системи безпеки на енергоблоках покращуються. Зокрема, і завдяки тій, яку впровадили на Южно-Українській АЕС. І це дає перспективу подальшої їх експлуатації.

“Але, по великому рахунку, дійсно є факт і морального, і технічного зношення, більшої частоти відключення блоків для ремонтів. Це більше відображається на роботі енергосистеми. Тому, я думаю, ми цього не уникнемо і далі будемо займатися ремонтом блоків. До того моменту, доки не вирішимо – чи будемо будувати нові блоки АЕС, чи взагалі відмовимось від атомної генерації”, – резюмував експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу