«В Україні ставки ОВДП піднімуться до 15-16% на тлі паніки через Росію», – експерт

Поділитися:

Fitch підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) України в іноземній валюті на рівні «B», але знизило прогноз щодо нього з «позитивного» до «стабільного», йдеться у релізі агентства.

Воно пояснило своє рішення «очікуванням більш тривалого періоду підвищеної напруженості з Росією» та «підвищеною ймовірністю конфлікту».

Крім того, агентство посилається на «обмежені умови фінансування, помірний відтік капіталу та ослаблення міжнародних резервів» — усе це «збільшило ризики, пов’язані із зовнішнім фінансуванням».

При цьому агентство виходить із того, що повномасштабного військового конфлікту між Москвою та Києвом вдасться уникнути через «імовірні економічні, військові та геополітичні витрати та ризики» нападу на Україну для Росії. Тому прогноз знижений лише до «стабільного».

Експерти розраховують, що дії, що приймаються українською владою в економічній сфері, допоможуть пом’якшити наслідки можливої ​​конфронтації.

Також Fitch спрогнозувало уповільнення зростання ВВП України до 2,9% у 2022 році (прогноз нижче серпневого на 1 в.п.), у 2023 році зростання економіки має зрости до 3,5%.

Інфляція, як очікується, у першій половині року зросте до 10%, але до кінця року може знизитись до 7,9%.

Подробиці теми розповів український експерт Геннадій Ричко в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Думаю, що економічний спад – це тимчасова ситуація для України, яка пов’язана із нагнітанням ситуації через Росію та можливістю відповідного початку військових дій з нашим північним сусідом. Іноземні валютні спекулянти, які у нас в Україні звикли до підвищених ставок, зараз просто виводять із країни гривню, купуючи долари. Це спричинило значний тиск на валютному ринку. Але я вважаю, що це є тимчасово. І незабаром ті екстремально високі ставки, які навіть встигли сягнути 25%, повернуться до норми. Однак зараз у нас ринок ОВДП сам по собі нестабільний із цілої низки причин. Серед них – це і макроекономічна ситуація, і внутрішні моменти країни та наш баланс щодо валютних виплат. Найближчим часом ставки ОВДП будуть високими. На рівні 15-16%, що вважається досить високим показником для України. Звичайно ж вони будуть бити по нашому бюджету та окремим виплатам. Але ми зараз просто не можемо зупинити виведення валюти з економіки країни», — сказав він.

Також експерт уточнив, що банки зараз лише заробляють через ОВДП, але ніяк не вкладають в українську економіку.

«Варто визнати, що щодо цього українська система дуже погано попрацювала. І та піраміда ОВДП, яку створив Національний банк спільно з Мінфіном, все одно рано чи пізно призведе до обвалу. А відповідальності, як завжди, ні за ким не буде. Зароблять усі – комерційні банки, інші фінансові структури, а страждатиме наш бюджет України. Як завжди, прибуток ділять банки, а проблеми держава. Ніколи банки не зможуть реально фінансувати економіку, якщо вони отримуватимуть з ОВДП прибуток при інфляційному процесі. Сенсу в цьому немає. Ви берете 1 млрд гривень та інвестуєте в ОВДП під 14%? Так це не працюватиме», — сказав фахівець.

Раніше стала відома частка іноземних цінних паперів на Українській біржі за підсумками січня 2022 року. Про це повідомив директор із розвитку біржі Олексій Сухоруков.

Так, обсяг торгів іноземними цінними паперами зріс до 611,1 млн грн з 315,6 млн грн у грудні, а їхня частка в загальному обороті збільшилася до 18,33% з 13,67%.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу