«В Україні середня вартість угоди M&A 10 – 30 млн. доларів» – експерт

Поділитися:

Обсяг анонсованих та завершених угод злиття та поглинання (M&A) в Україні, включаючи корпоративні угоди, угоди з приватизації та венчурні угоди з технологічних компаній за підсумками 2021 року становив $2,14 млрд.

У порівнянні з 2020 роком сукупний обсяг угод M&A за всіма категоріями зріс на 80%, а кількість угод – на 35% до 108 угод M&A.

Враховуючи невисоку публічність та прозорість угод, експерти припускають, що розмір ринку може бути вищим, як мінімум на 20% і відповідно оцінюється в $2,5 млрд.

У галузевому розрізі найбільша кількість угод M&A припала на: ІТ сектор (31 угода на суму $756 млн), сільське господарство та агробізнес, переважно агрокомпанії зі сфери рослинництва (17 угод на суму $154 млн), харчову промисловість, де драйвером зростання виступила приватизація 14 угод на суму $58 млн), фінансова діяльність (8 угод на суму $109 млн), видобувна промисловість (8 угод на суму $108 млн), транспорт та складське господарство, переважно зернові елеватори (8 угод на $34 млн).

Деталі теми розповів директор практики супроводу корпоративних угод KPMG в Україні Світлана Щербатюк в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Відсутність інформації про вартість угоди – це лише частина інформації про угоду. У будь-якому разі сама наявність угоди й те, що вона пройшла через Антимонопольний комітет і відомі всі учасники угоди – все ж таки відіграє свою роль. Але в цьому полягає специфіка українського ринку. Це можна назвати своєрідною традицією. Звичайно турбулентність на ринку має відображення в цій прозорості. Ми вважаємо, що для адекватної оцінки ринку активності та інвестиційної діяльності варто брати до уваги саме кількість угод. І за цим показником ми бачимо, що у 2021 році цей показник був добрим. Про якість можна говорити окремо, але лише на підставу тих угод, де їхня вартість заздалегідь озвучена. Зокрема ми дивимося на показник середньої вартості угоди. Він на початку року був дещо нижчим, ніж раніше історично складалося в Україні, але під кінець вартість угод у принципі також у середньому зросла», — уточнила експерт.

При цьому фахівець зазначила, що в цьому відношенні ринок України, звичайно ж, незрівнянний з аналогічним ринком на полях Європейського союзу. Адже у нас угоди на суму понад 100 млн доларів – приємна рідкість, а непостійність.

«Зрозуміло, що середня вартість угод в Україні фактично незрівнянна з показниками у Європі. Середня вартість в Україні коливається від 10-30 млн доларів. А угоди вартістю вище 100 млн доларів – це радше рідкісний виняток, ніж правило. Це поодинокі випадки, які порушують усю статистику. Варто зазначити окремо, що звичайно ж у 2021 році були ті чи інші угоди із серйозною вартістю й у 2022 році ми теж чекаємо на декілька великих угод», — сказала фахівець.

Нагадаємо, що курс єврооблігацій України в середу, 20 січня, виріс на 2,5-5,2%, проте ця позитивна динаміка наприкінці дня знову змінилася негативною, повідомляє Bloomberg.

Так, у середу прибутковість до погашення найбільш «коротких» паперів із погашенням у вересні знизилася з 23,5% до 19,1%, а паперів із погашенням у 2023 році — з 16,1% до 13% річних.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу