В Україні рекордно збільшилася промислова інфляція

Поділитися:

Експерти прогнозують підвищення цін на промислові товари, оскільки зараз в Україні є рекордний показник інфляції на відповідному ринку.

У жовтні 2021 року промислова інфляція побила рекорд за всю історію ринку промисловості, досягнувши позначки в 57%. Чи потрібно готуватися до того, що виробники продаватимуть товари значно дорожче, ніж зараз?

«Сьогодні показник індексу цін виробників знаходиться на максимумі за всю сучасну історію економіки України – 57% у жовтні 2021 року, попередній пік – 52%, був зафіксований на початку 2015 року», – прокоментував аналітик ситуацію, що склалася.

Причинами такого різкого стрибка промислової інфляції експерти називають підвищення цін на енергоресурси: залізняк, вугілля, нафта, газ, метали та хімічні речовини. Практично у 2,5 рази з початку року ціни на постачання електроенергії та газу зросли.

Слід зазначити, що за місяць промислова інфляція зросла на 12,5%, у тому числі зростання на 11,4% пов’язані з енергетичної складової.

Тим не менш, фахівці запевняють, що звичайним українським споживачам поки що особливо турбуватися нема про що, оскільки закінчені ціни на промислові товари зростуть не значно. “Прямий ефект на споживчі ціни обмежений внаслідок дії річних контрактів з фіксованою ціною на газ, незмінних тарифів на електроенергію, опалення та гарячу воду для населення”, – стверджують експерти.

Раніше ми писали про зростання споживчих цін в Україні, які у річному вимірі за підсумками жовтня 2021 року становили 10,9%.

Також ми повідомляли, що Oxford Economics погіршив прогноз ВВП в Україні до 3,5%.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу