В.о. глави Міненерго Ольга Буславець заявила, що Louisiana Natural Gas Exports відмовилася від проекту поставок американського газу в Україну

Поділитися:

Американська компанія Louisiana Natural Gas Exports відмовилася від проекту будівництво газової інфраструктури для зрідженого газу між Україною і Польщею. Про це заявила в.о. глави Міністерства енергетики Ольга Буславець.

Нагадаємо, що в травні цього року Кабмін схвалив проект меморандуму про співпрацю з американською компанією Louisiana Natural Gas Exports, який передбачає вивчення можливостей поставок зрідженого газу з США. Проект меморандуму передбачав створення нової газової інфраструктури між Польщею та Україною. Очікувалося, що його частково профінансують США і ЄС.

Передбачалося, що остаточна угода може включати в себе довгостроковий договір на поставку LNG з США в Україну, договір про зберігання газу в ПСГ України, договір про будівництво і експлуатацію необхідної інфраструктури між Польщею та Україною.

Але чи відомі реальні причини, чому зупинили цей проект? Про це розповів в ефірі Першого Ділового телеканалу Сергій Головньов – головний редактор інтернет-видання «Бізнес Цензор».

«Я можу керуватися тим, що я чув від різних джерел. Я спілкувався з одним з представником цієї компанії. Мої враження такі, що це просто були аферисти, які хотіли, так би мовити, напарити нам газ протягом 20 років за принципом take or pay (бери або плати). Зрозуміло, що навіщо нам, якщо ми тільки відреклися від Російської Федерації і від Газпрому з таким принципом, влазити знову в таку історію з якоюсь американською компанією. Ми розуміємо, чому це відбувається. Тому, що сьогодні газ дешевше і незрозуміло, коли буде зворотний тренд, коли він почне дорожчати, а собівартість видобутку газу, так званого сланцевого газу в США, вона набагато більше, ніж з традиційних джерел і тому в США хочуть знайти ринки збуту для цього газу », – говорить він.

Разом з тим експерт уточнив, що Україна не проти купувати цей газ, коли він нам потрібен, але для цього не потрібно підписувати якісь договори на 20 років. Досить того, щоб ця компанія просто не лише завозила через Польщу, а через будь-який LNG-термінал, який може приймати газ в Європі і цей газ доходив би до хабів, наприклад TTF.

«Ми розуміємо, що вартість газу на американських біржах завжди менша, ніж на європейських, але якщо додати логістику, то вона буде майже європейської. Тому я так розумію, коли уряд підписував цей меморандум, там не було розуміння, що вони підписують, а коли зрозуміли – відмовилися від цього », – додав він.

За інсайдерською інформацією, за заявою Ольги Буславец, українському уряду невідома причина, чому зупинився цей проект, і типу, що Україна тут ні до чого. Але в цей же час американський журнал Time говорить дещо інше. Видання опублікувало статтю, де йдеться про те, що все це сталося з провини української влади, через те, що рейтинг Дональда Трампа зараз знижується і українська влада, в разі перемоги його конкурента на виборах, не хоче псувати відносини з новою американською владою. Один з пунктів Трампа – просувати продажу скрапленого газу в Європу. Також там писалося, що тодішній американський міністр енергетики Рік Перрі, начебто нав’язував Україні свої інтереси і своїх друзів і надав президенту України список довірених осіб, зокрема там був Роберт Бенджі, який і просував інтереси цієї компанії.

Тут варто уточнити, що в березні 2020 року Кабмін ввів Бенджі до наглядової ради НАК «Нафтогаз України». Тобто тут дійсно є політична складова того, що від проекту відреклися.

«Можна припустити багато теорій, але я думаю, що там переважає економічний здоровий, стосовно цього проекту. Навіщо придумувати велосипед, щоб зрозуміти, що нам це не потрібно. Треба думати про те, щоб розширювати інтерконект не тільки на кордоні з Польщею, а й на кордоні з Румунією. Нам потрібно подумати про те, як забезпечити себе газом з різних напрямків, це стосується і скрапленого газу через LNG-термінали », – говорить Сергій Головньов.

Леонид Униговский и Сергей Головнев. Сотрудничество с компанией Louisiana natural gas Exports

Недавно мы писали материал о том, что американская компания Louisiana Natural Gas Exports отказалась от долгосрочного проекта поставок в Украину сжиженного природного газа (LNG) в объеме около 5 миллиардов кубометров газа в год.

Также мы сообщали, что в НАК «Нафтогаз» рассказали, что Украина в 2020 году заработает около 2 млрд долларов на транзите российского газа в Европу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу