В 200 році економіка України скоротиться на 4,5% – ЄБРР

Поділитися:

Внутрішній валовий продукт України в нинішньому році скоротиться до рівня 4,5%. На нього, зокрема, будуть впливати глобальні потрясіння, пов’язані з коронавірусом.

Про це йдеться в останньому макроекономічному огляді, опублікованому Європейським банком реконструкції та розвитку в середу, 13 травня. Так, згідно з прогнозами банку, після більш повільного промислового зростання, зафіксованого в кінці 2019 року – початку 2020 року, економіка України зможе відновитися до 5,0% тільки в 2021 році.

ЄБРР також зазначає “високу вартість рефінансування боргу на міжнародних фінансових ринках” для України.

Поєднання скорочення зовнішнього попиту і внутрішнього попиту через заходи, прийнятих для стримування поширення коронавируса, позначилося на секторах виробництва і послуг, – пояснив банк, додавши, що в той же час макрофінансові основи залишаються відносно сильними і здатні поглинати зовнішні шоки при рекордно високому рівні іноземних резервів і найнижчою облікової ставки протягом шести років.

У доповіді також наголошується, що економіки в регіонах ЄБРР можуть скоротитися в середньому на 3,5 відсотка в цьому році, а в 2021 році можливий відскік на 4,8 відсотка, попереджаючи, що прогнози схильні до “безпрецедентної невизначеності”.

Нагадаємо, Національний банк України оцінює падіння реального валового внутрішнього продукту України в першому кварталі поточного року на рівні 0,5%.

За словами заступника глави НБУ Дмитра Сологуба, падіння на початку року поки було не дуже значним.

Якщо дивитися на економіку в першому кварталі, то ситуація була різнорідною, тобто як в четвертому кварталі минулого року, – пояснив він, додавши, що такі галузі, як металургія, продовжували демонструвати негативні результати, хоча до початку коронакрізіса ситуація в галузі трохи покращилася.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу