«Уряду слід більш відповідально підходити до роботи «Енергоатому» – експерт

Поділитися:

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль доручив провести службову перевірку т.в.о. президента “Енергоатома” Петра Котіна через вчинення ним корупційного порушення.

У розпорядженні журналістів опинилося доручення Шмигаля та лист до нього від Міненерго, яке є ініціатором проведення службового розслідування.

У листі Міненерго, зокрема, йдеться, що НАЗК винесло припис Котіну за порушення п.7 ч.1 ст.12 та ч.2 ст. 13 Закону “Про запобігання корупції”.

Зазначені статті стосуються проведення перевірок НАЗК та діяльності його уповноважених осіб.
“Службове розслідування має бути проведене відповідно до постанови Про затвердження Порядку проведення службового розслідування стосовно осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та осіб, які для цілей Закону України “Про запобігання корупції” прирівнюються до осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування затвердженого Постановою КМУ від 13.06.2000 №950.

Згідно з даною процедурою службове розслідування проводиться з відстороненням посадової особи або без”, – йдеться у повідомленні.

Як підкреслює видання, якщо Котін не буде відсторонений від виконання повноважень, то в нього може виникати реальний конфлікт інтересів.

“Діяти в стані реального конфлікту інтересів заборонено Законом України “Про запобігання корупції” і за це передбачено адміністративну відповідальність”, – наголошують журналісти.

Петро Котін очолив “Енергоатом” після зміни уряду в березні 2020 року.

У Нацагентстві з питань запобігання корупції заявили, що держпідприємство “НАЕК “Енергоатом” заблокувало позапланову антикорупційну перевірку, яку мало провести НАЗК.

В “Енергоатомі” заявили, що відмовили Нацагентству з питань протидії корупції у проведенні позапланової перевірки через порушення правил.

Спеціально для Першого ділового телеканалу у ситуації розбиралась депутатка 8 скликання, Вікторія Войцицька.

“Перш за все, треба сказати про те, що сьогоднішній виконувач обов’язків вже тривалий час сидить на своєму  стільці. Мені б хотілося, аби уряд більш відповідально віднісся до посади голови НАЕК “Енергоатом”, і насправді задався би питанням, про те, що треба було б визначитися з постійним керівником, який не просто виконував свої обов’язки, а який ніс би відповідальність за ті рішення, що приймаються “Енергоатом” – зазначає експертка.

Шмигаль ініціював перевірку, але призначав на посаду виконувача обов’язків голови НАЕК “Енергоатом” саме Кабмін. За словами Вікторії Войцицької, Кабмін мав би не ганятися за “блохами” у вигляді декларацій та допуску НАЗК. Звичайно, все це треба зробити, і відреагувати мав би уряд вже давно на таку абсолютно неадекватну поведінку з боку “Енергоатому”.

“Такого ніколи не було. Чомусь, раптово, коли змінилося керівництво, змінилися й підходи, які стосуються запобіганню та боротьбі з корупцією. Питання полягає в тому, що чому у нас на ключових посадах в країні на підприємствах, які є стратегічними, все ще залишаються ТВО? Що заважає Міністерству призначити відкритий конкурс і відібрати людей, які б могли якісно виконувати свою роботу” – зазначає спеціалістка.

За перше півріччя 2020 року збиток “Енергоатому”  складає більше ніж 2,5 млрд гривень. У компанії пояснюють це курсовою різницею та новою моделлю ринку.

“Давайте будемо об’єктивно дивитися на ситуацію, яка  склалася у нас у 2020 році. До України дійшла коронакриза і був дуже жорсткий карантин. Чимало підприємств у цей час просто перестали споживати той об’єм електроенергії, який споживався у нормальних умовах життя. Тому об’єм виробництва “Енергоатому” вимушено був зменшений. Звичайно у той час, коли падають об’єми виробництва, це призводить до того, що компанія втрачає свої прибутки, які могла б отримати. Постійні витрати “Енергоатому” залишаються на досить високому рівні. Але це є специфіка виробництва. Відповідно, коли йде спад споживання електроенергії, то неминуче це призводить до того, що падають фінансові результати” – резюмувала Вікторія Войцицька.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу