«Уряд не знає, не говорить і не розуміє, як підняти економіку» – Володимир Лановий

Поділитися:

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні Кабінету Міністрів, присвяченому році роботи уряду, представив хронологію із знакових і важливих рішень і досягнень, які вдалося реалізувати за цей час.

Він нагадав, що на першому засіданні КМУ було прийнято рішення, яке дозволило погасити заборгованість по зарплаті шахтарям. А рівно через тиждень після початку роботи уряд запровадив карантин в Україні.

«Протягом березня ми посилювали обмеження – і багато було критики. Але зараз можна чітко сказати: той карантин врятував країну від «італійського сценарію» і зберіг життя тисячам наших людей. А головне, що уряд отримав час, щоб «реанімувати» нашу медичну систему. Практично з нуля почалося відновлення протиепідемічної системи країни », – підкреслив Шмигаль.

Прем’єр зазначив, що була розвинена система лабораторій і впроваджені ефективні протоколи лікування.
За словами Шмигаль, в квітні міністри відмовилися від премій, а в запропонованому бюджеті «надзвичайної ситуації» скоротилися витрати на чиновників.

«Уряд ввів постійні доплати до пенсії в розмірі 500 грн для людей старше 80 років. Були введені виплати по 2 тисячі гривень на дитину щомісяця сім’ям ФОП, які призупинили свою діяльність в зв’язку з карантинними обмеженнями », – зазначив він.

У той же час, додав Прем’єр-міністр, була проведена індексація для більш ніж 8 млн пенсіонерів. З ініціативи Президента України здійснені одноразові виплати по 1 тисячі гривень. За словами глави уряду, вперше в Україні запущена програма надання допомоги по частковому безробіттю, яка зберегла більш 500 тис. Робочих місць.

Шмигаль зазначив, що в квітні також був запущений портал “Дія”, на якому за рік з’явилося 50 електронних послуг, а за весь 2020 рік до високошвидкісного інтернету підключено 3000 сіл і не менше 6000 установ соцінфраструктури. За словами глави уряду, близько 6 млн осіб отримали доступ до 4G-інтернету.

«У травні і червні ми внесли в програму« 5-7-9 »істотні зміни. Після рестарту програми Президента за пів року було видано кредитів вже на 20 млрд грн для майже 9 тис. Бізнесів. Малий і середній бізнес отримав доступ до «дешевих грошей», – підкреслив прем’єр.

Одним з важливих стимулюючих інструментів для бізнесу, за словами Шмигаль, також став запуск урядом програми портфельних гарантій для МСБ, коли держава гарантує до 80% тіла кредиту перед банком.

Свою думку з цього приводу висловив Володимир Лановий, доктор економічних наук, екс-міністр економіки.

“По-перше, відставка може статися, якщо розпадеться більшість у Верховній Раді. Якщо більшість не захоче такого керівника в країні, такого Кабінету міністрів. Але ми бачимо, що наше більшість все влаштовує. Нас, мабуть, не влаштовує, тому що пенсіонерам нульові надбавки до пенсії, хворим скасували операції, житлово-комунальні послуги дорожчають.

Я не знаю, які актуальні плани, які повинен був поставити перед собою уряд. Якими питаннями займаються в уряді – я не знаю, адже з багатьох проблем у нас падіння. Уряд не знає, не говорить і не розуміє. Виконання планів немає. У мене дуже песимістичне ставлення. Вони не знають, які пріоритети в соціально-економічному житті країни “, – говорить експерт.

Володимир Лановий вважає, що немає актуальних будівельних проектів. Треба будувати там, де це критично необхідно. Ніхто не бере ті дороги, які будуються.

“Я б мовчав про дороги, коли ми воюємо, і наші хлопці гинуть. Техніки немає, а технічне устаткування не закуповується. Військова проблематика вирішується не договірним принципом. Так війну не виграють. В умовах війни, пандемії, провалу економіки, як можна говорити про тому, що є якісь проекти. Чи не ці питання є актуальними.

Треба мислити іншими категоріями, а не заспокоювати будівництвом доріг “, – стверджує фахівець.

На думку Ланового, якщо порівняти потреби в іноземних кредитах з тим, що закладається в програму співпраці з МВФ, то проблема не вирішується. Все одно більшу частину треба шукати в інших місцях. Треба будувати оптимізаційні моделі скорочення зовнішнього боргу за критерієм мінімізації витрат бюджету на обслуговування боргу.

“Треба працювати. Я б на місці президента Зеленського почав говорити з інвесторами та кредиторами про обслуговування боргу. Ми в такому складному стані, що не можемо сказати про те, щоб виплату кредиту затримати ще на кілька років при цьому додавши 2-3%”, – резюмує Лановий.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу