Українцям відмовляють у реструктуризації валютних кредитів

Поділитися:

У Національному банку закликали банки виконувати зобов’язання з реструктуризації валютних кредитів, відповідно до ухваленого нещодавно закону №1381-ІХ.

У Нацбанку заявили про це, посилаючись на прецеденти, коли фінустанови відмовляли громадянам-боржникам у проведенні реструктуризації заборгованості. Мовляв, до НБУ надходить інформація про те, що деякі банки відмовляються приймати від боржників відповідні заяви.

Регулятор наголошує, що відповідно до нового закону, реструктуризація валютних кредитів поширюється на всіх позичальників, які не мали заборгованості за позиками до 2014 року, окрім боргів за неустойками та штрафів – до різкої девальвації національної валюти. Позичальник має 10 років, щоб погасити борг перед фінустановою, зауважують в НБУ.

Як відомо, в рамках реструктуризації валютних кредитів, банки повинні перерахувати їх з долара/євро у гривню за середньозваженим курсом (середнє арифметичне між нинішнім офіційним курсом та курсом, коли були укладені договори). Перерахунок здійснюється за наступною формулою: 27,34 грн/$ +8 грн/$/2.

Водночас, експерти зазначають, що проблема нового закону №1381-ІХ про реструктуризацію валютних кредитів в тому, що там не обумовлена відповідальність для банку, у разі його незаконної відмови клієнту у реструктуризації валютного кредиту.

Нагадаємо, що експерти повідомляють: примусова реструктуризація валютної іпотеки загрожуватиме українським банкам збитками у 10 мільярдів гривень.

Також ми писали, що процес кредитування економіки в нашій країні зупинився.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу