Українцям розповіли про нові правила віддаленої роботи

Поділитися:

Тепер українці мають право офіційно працювати віддалено. Однак спочатку роботодавець повинен роз’яснити працівникові його права і обов’язки та проінформувати під розписку про умови праці, наявність на робочому місці, небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, та можливі наслідки їх впливу на здоров’я, його права на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до законодавства і колективного договору.

Так, нові правила вводяться відповідно до Закону №1213-IX, який вступив в дію 27 лютого. Про це повідомили на сайті Верховної Ради.

Відомо, що віддалена робота може виконуватися в будь-якому місці за вибором працівника. Він самостійно несе відповідальність за забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці за обраним місцем роботи. При цьому віддалену роботу можна поєднувати з роботою в офісі. Надомна робота виконується працівником за місцем проживання або в інших визначених ним приміщеннях, з чітко закріпленим робочим місцем. При цьому закон передбачає, що “надомну” співробітник не може змінювати місце своєї роботи без узгодження з роботодавцем.

Працівник-дистанційник розподіляє свій робочий час на свій розсуд, при цьому загальна тривалість не може перевищувати 40 годин. Правила внутрішнього трудового розпорядку на нього не поширюються. Однак роботодавець може зобов’язати дистанційного співробітника працювати за графіком підприємства, якщо це прописано в трудовому договорі.

Нагадаємо, що тенденції ринку праці – змінюються. Дистанційна робота стає все більш популярною. На 40% збільшився попит на таких робочих за два тижні до січневого локдауну.

Раніше повідомлялося, що за даними прес-служби Міністерства економіки України, Кабмін схвалив законопроект, який передбачає врегулювання взаємовідносин працівників і роботодавців в разі, коли неможливо заздалегідь визначити види, обсяги і періоди виконання тієї чи іншої роботи, зокрема роботи фрілансерів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу