«Українські родовища нафти і газу вкрай виснажені» – експерт

Поділитися:

Виконуючий обов’язки міністра енергетики Юрій Вітренко просить звільнити главу “Нафтогазу” Андрія Коболєва і наглядову раду компанії. Як пояснюють в Міненергетики – в зв’язку з результатами роботи “Нафтогазу” в 2020 році.

Свою пропозицію т.в.о. міністра енергетики обґрунтував, зокрема, показниками діяльності “Нафтогазу” в 2020 році: компанія не виконала затверджений концепцією розвитку газодобувної галузі України план видобутку в 2020 році 27,6 млрд м³ українського газу. При цьому затверджений наглядовою радою “Нафтогазу” бізнес-план передбачав видобуток в зазначеному році тільки 14,9 млрд м³.

Т.в.о. голови Міненерго стверджує, що компанія планує знижувати показники видобутку вітчизняного газу.

Він також згадав результати аудиту “Нафтогазу”, згідно з якими діяльність “Нафтогазу” в 2018-2019 роки призвела до фінансових і матеріальних втрат на суму 75,5 млрд грн.

“Міненерго пропонує невідкладно розглянути питання зміни керівництва АТ” НАК “Нафтогаз України”, припинення контрактів з членами наглядової ради та проведення конкурсів на заміщення відповідних посад”, – вказав Вітренко.

Свою думку з цього приводу висловив Артем Петренко, керівник Асоціації газодобувних компаній

“В Україні дуже виснажені родовища з видобутку газу і нафти, державні компанії здійснюють розробку цих покладів ще з 50-60 рр. Минулого століття, тому відповідно традиційні поклади практично закінчуються. Саме тому, для зростання показників видобутку дуже важливо впроваджувати дорогі нові технології, дозволять добувати ці поклади вуглеводнів “, – говорить експерт.

Артем Петренко зазначає, що протягом багатьох років газовидобувна галузь не була в пріоритеті політики держави, вона була сформована на імпорт газу з РФ. Тому, впровадження нових технологій, надання стимулів дозволить як державним, так і приватним компаніям спільно здійснювати збільшення обсягів видобутку газу в Україні.

“Протягом останніх двох років сектор нафтогазовидобутку та інвестування трансформується. А для будь-яких інвестицій дуже важливі стабільні і зрозумілі” правила гри “, стабільна податкова система, яка гарантує повернення інвестицій, а також питання співпраці, нових активів, а також питання економіки.

Через пандемії дуже впала споживання ресурсу, відповідно сильно знизилася ціна. Сектор нафтогазовидобутку є дуже ризикованим, він передбачає вкладення значних інвестицій. Тому в усьому світі ми фіксуємо зниження обсягів інвестування “, – стверджує фахівець.

За офіційними даними Україна – друга в Європі країна за обсягами затверджених запасів газу. Тобто, в Україні є величезний потенціал по газовидобутку.

“Минулого року державою було прийнято рішення віддати в користування Нафтогазу Юзівську площу. Це було компромісне рішення, з огляду на складну ситуацію з інвестуванням. До цього, Юзівська ділянка не розроблялася. Вона дуже перспективною, адже мстить поклади газу і величезні обсяги важко видобувних покладів.

Часто кажуть, що на Юзівській площі добувають сланцевий газ. Але, скажу, що на будь-яких площах України цей газ не видобувається. Адже цей ресурс дуже дорогим, тому найближчим часом вкладати кошти в його видобуток ніхто не буде “, – резюмував фахівець.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу