«Українські банки нарощують свої ризики з галузями, які не пов’язані з коронавірусами і карантином» – експерт

Поділитися:

Згідно з прогнозами Світового банку, в 2021 році світова економіка зросте на 5,6%, і це стане найвищим показником за останні 80 років.

На жаль, настільки оптимістичний прогноз мало стосується України. Аналітики СБ відразу попередили: дане відновлення несе нерівномірний характер і в основному відображає різкий підйом в деяких розвинених країнах, в той час як перспективи бідніших держав невисокі.

«Короткострокове відновлення світової економіки в значній мірі пов’язано з декількома великими економіками, такими як США і Китай», – йдеться в прогнозі Світового банку.

При цьому багато країн з ринками, що формуються і розвиваються відстають.

Очікується, що в 2021 році на США і Китай припадатиме понад чверть глобального зростання, при цьому внесок США майже потроїться в порівнянні із середнім показником 2015-2019 років.

Що стосується України, то наші очікування вельми скромні. Згідно Прогнозу економічного і соціального розвитку України на 2022-2024 роки, схваленого Кабміном, в цілому за результатами 2021-го зростання ВВП очікується на рівні 4,1%.

Команда YouControl досліджувала питання трендів економіки 2010-2019 років. Для детального аналізу темпів зростання серед виділених аналітиками 42 секторів було обрано ТОП-20, які генерували 95% доходів всієї економіки країни.

Висновки такі.

Ведучими секторами української економіки по виручці в 2019 році стали оптова (30,5%) і роздрібна (8,1%) торгівля. Наступні сходинки в ренкінгу займають: електроенергетика (7,8%), харчова промисловість (6,6%), транспорт і логістика (5,6%), сільське господарство (5,6%), металургія (4,9%). Така індустріально-аграрна структура економіки свідчить про низьку частці високотехнологічного виробництва і недостатності глибини переробки продукції для максимізації доданої вартості.

Подробиці теми розповів керівник центру макромоделювання Київської школи економіки Юрій Шоломицький в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Зміст в тому, щоб уникнути ситуацію подвійних рахунків. В нас є така річ, як валова додана вартість, це грубо кажучи те, що кожна галузь, кожен сектор економіки додатково створює понад всю ту продукцію, яку він через себе пропускає. Тобто ми уникаємо повторів якраз через таку міру. Якщо ми подивимось на структуру ВВП по ВДВ вона там досить рівномірна. Звісно, є великий сектор роздрібної торгівлі, але він порівняно з тими цифрами, про які ми зараз говоримо, набагато менший» – зазначив експерт.

Крім того, на думку експерта ризиковість нарощується там, де її, насправді, немає.

«В основному нарощується ризиковість для тих галузей, які мало пов’язані з коронавірусним обмеженням» – пояснив Юрій Шоломицький.

Також він додав, що проблема в старих кредитах, з яких банки вже не можуть отримати коштів, тому вони розглядаються як втрати для держави.

«Проблеми з цими цифрами, в тому, що це насправді накопичений якийсь рівень, який стався 5-6 років тому і банки до сих пір не можуть його списати, списують вони доволі повільно» – додав експерт.

Роман Корнилюк и Юрий Шоломицкий о состоянии украинской экономики

Раніше повідомлялось, що Світовий банк дасть Україні $100 млн на кредити малому бізнесу.

Також ми писали про те, що у Мінфіні підрахували кредити по держгарантіям.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу