Українські банки готуються до відкриття ринку землі

Поділитися:

Фахівці проекту Vkursi Agro розповіли, що в Україні з’явиться новий продукт по аналітиці управління земельним банком, аналогів якому немає на ринку. Система дозволить на екрані мобільного телефону вибрати земельну ділянку, в один клік перевірити його ризики, дізнатися ринкову вартість земельної ділянки і отримати рішення банку щодо його фінансування.

«Якщо перевести обсяг земель, які з 1 липня 2021 року фактично виводяться на ринок, – це близько 26,9 млн га. Провівши розрахунок з використанням діючої НДО, в грошовому вираженні це складе близько 700 млрд грн », – відзначають експерти.

Так, якщо на ринок вийде в обіг хоча б 10% земельних ділянок, виникнуть певні складності як в роботі банків, нотаріусів, так і земельних оцінювачів. Головні з них: необхідність перевірки відповідності покупця, підтвердження походження коштів, тривалість процедури ухвалення рішення про кредитування земельної ділянки.

Щоб ефективно знайти відповідь на це питання, Vkursi Agro розробила систему Vkursi Zemli – аналітика для управління земельним банком, яка завдяки алгоритмам розпізнає інформацію і проводить розрахунки. Сервіси базуються на даних державних реєстрів та іншої аналітики. Користувач може отримати інформацію про земельну ділянку по набору різних параметрів.

Таким чином, автоматизований обсяг інформації можна використовувати не тільки для управління земельним банком, але і в інших сферах, наприклад, банківське кредитування, операції купівлі-продажу земельних ділянок, інвестиції в землю, оцінка ділянок при обміні і консолідації земель.

Нагадаємо, що під час своєї поїздки на Чернігівщину президент України взяв участь в роботі форуму «Земля – ​​народу». В рамках свого виступу на заході Володимир Зеленський акцентував на тому, що українська земля – ​​одна з найдешевших в Європі. При цьому він зазначив, що завдяки прийнятому в цьому році закону про запуск ринку землі ситуація зміниться.

Раніше повідомлялося, українські аграрії хочуть змінити чинний Земельний кодекс України. Відповідний законопроект Всеукраїнський конгрес фермерів уже подав на розгляд аграрного комітету Верховної Ради України.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу