Україна втратила 10% ВВП через Росію

Поділитися:

Згідно з даними Центру економічної стратегії, втрати України у зв’язку з окупацією частини території Донецької та Луганської областей склали 50 млрд доларів. При цьому аналітики центру пояснили, що розрахунки охоплюють 5-річний період з 2014 по 2018 рік і показують суму доданої вартості, яку могли б зробити місцеві підприємства, проте війна і окупація цьому завадили.

“Через втрату територій, людей і активів, розриву ланцюжків вартості і міграції населення в результаті війни з РФ економіки Донецької і Луганської областей суттєво втратили в порівнянні з іншими областями України. За оцінкою Центру економічної стратегії, недовироблена додана вартість склала понад 50 млрд дол. США (відповідно 1,2 трлн грн) за 2014-2018 роки, з яких 13,5 млрд дол. США тільки в 2018 році “, – йдеться в повідомленні центру .

Відомо, що сума втрат еквівалента 10% від ВВП, який Україна в цілому справила за 5 років.

Слід зазначити, що розрахунки включають тільки недовиробленої додану вартість. За даними центру, середнє зростання по країні в 2013-2018 склав 22% в рік в гривневому еквіваленті.

Крім того, загальні втрати України набагато вище, оскільки їх оцінка не враховує втрати активів, які були зруйновані або зараз знаходяться на непідконтрольній Україні території, а також вплив економічної кризи, викликаної військовою агресією РФ.

Нагадаємо, що в Міністерстві розвитку економіки прогнозують, що в січні-березні цього року збережеться негативна динаміка ВВП через наслідки січневого локдауну, проте вже в квітні-червні зростання економіки перевищить 7 відсотків.

Раніше повідомлялося, що керівник практики з питань освіти в Європі та Центральній Азії Світового банку Гаррі Патрінос на форумі про виклики коронавірусної пандемії для України повідомив, що закриття шкіл спричинить довготривалі економічні втрати.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу