«Україна впевнено наближається до промислового безвізу з ЄС» – експерт

Поділитися:

Експерти ЄС оцінили відповідність українського законодавства для укладення угоди АСАА, відомого як “промисловий безвіз”.

Про завершення роботи першої попередньої оціночної місії ЄС повідомили в Міністерстві розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства.

Як зазначається, звіт цієї місії стане фундаментом для подальших дій по завершенню транспозиції – втілення в українському законодавстві – нормативних документів ЄС, уточнення перекладів і таблиць відповідності, а також для подальшого аудиту роботи національної інфраструктури якості.

Експерти оцінили рівень транспозиції кожного з 80 нормативних актів ЄС, імплементація яких буде потрібно для укладення угоди про “промисловий безвіз”. Слід зазначити, що перелік нормативних актів, що підлягають оцінці, було розширено на нормативні акти з екологічного маркування та еко-дизайну.

За 67 документам експерти прийшли до висновку, що законодавчі акти ЄС належним чином транспоновану. Ще по 13 документів робота триває. По шести з них були надані проекти відповідних нормативних актів ЄС.

Зокрема, Україні потрібно врегулювати питання маркування СЕ, а також участі в системах RAPEX і ICSMS.

Разом з тим експерти ЄС дійшли висновку, що національна інфраструктура якості працює на основі норм і принципів ЄС. Цей висновок дає зелене світло для наступного етапу в узгодженому плані дій укладення АСАА – оцінки роботи установ.

Свою думку з цього приводу висловив Юрій Панченко, редактор видання «Європейська правда».

“Ми ще не знаємо, які зауваження визначила європейська сторона, і що Україна повинна зробити, але виходячи з середніх перспектив, очевидно, що роботи нам треба зробити ще багато. Потім європейці приїдуть ще раз, щоб перевірити, наскільки ми всі зробили правильно. Очевидно в кращому випадку, підпишемо всі папери ми не раніше наступного року.

Українські чиновники часто роблять одну і ту ж помилку, називаючи занадто оптимістичні прогнози, які не виконуються. Але головне, що процес йде, причому досить вдало “, – говорить експерт.

Юрій Панченко відзначає, що стосовно зони вільної торгівлі, не варто було б очікувати, що результати будуть миттєвими. Якщо порівняти статистику, то імпорт Євросоюзу перевищував український експорт і до ЗВТ. Ситуація полягає в тому, що українські виробники отримали можливість виходу на європейський ринок, але їм потрібен був час. Десь на третій рік тільки почався істотне зростання експорту в ЄС. Це вказує на те, що бізнесу потрібно кілька років, щоб закріпитися на ринку і знайти контрагентів.

“Є певні усталені стереотипи, які працюють. Адже є деякі області, які завжди обмежені. Ми постійно чуємо представників цих галузей, які говорять про збільшення квот. Зараз про це йде розмова з Європейським союзом.

Річ у тому, що угода про асоціацію готувалася десь приблизно ще до 2010 року. Тоді була зовсім інша Україна, і зовсім інша економіка. Коли готувалася Зона вільної торгівлі, ми не думали, що основною статтею експорту з ЄС буде аграрна продукція. Завжди думали, що це буде металургія, але структура української економіки сильно змінилася. Це вимагає перегляду Угоди про Асоціацію. Тепер Україна і ЄС прийшли до обговорення змін існуючої угоди “, – резюмує фахівець.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу