Україна активно закуповує газ в ЄС

Поділитися:

За інформацією «Оператора ГТС», Україна активно імпортує природний газ з Євросоюзу. У вересні поточного року показник рекордно зріс порівняно з іншими місяцями – до близько 665 мільйонів кубометрів. Порівняно із серпнем імпорт у вересні зріс на 17% – на 98 мільйонів кубометрів. З початку року імпортовано 2,381 млрд кубів газу, експорт з реекспортом становить 1,149 млрд кубометрів.

Обсяг експорту із реекспортом «блакитного палива» з України в ЄС підвищився у 3,5 раза, до 264 мільйнонів кубометрів. Лідер з експорту газу була Угорщина з часткою у понад 90% (603 мільйони кубометрів). Експортували й до Польщі – 9 млн куб.м.

Проте зупинка транзиту палива до Угорщини через територію України зіпсувала звичну картину імпорту-експорту.

«У вересні активність учасників ринку значно зросла напередодні опалювального сезону — виріс імпорт газу в Україну, зріс зворотний потік газу з українських сховищ європейським споживачам. Цей природний процес ускладнився в жовтні, коли зупинився фізичний транзит газу в Угорщину — основний експортер газу в Україну в 2021 році», — зазначили в ОГТСУ.

Нагадаємо, що у Міненерго повідомили, що НАК «Нафтогаз» має в своєму розпорядженні кошти для закупівлі і подальшого закачування природного газу в підземні сховища.

Також зазначалось, що 4 жовтня компанія-оператор підземних сховищ «Укртрансгаз» призупинила закачування природного газу у свої підземні сховища.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу