«Угода про ЗВТ – це позитивний сигнал для бізнесу та для інвесторів», – експерт

Поділитися:

Україна та Туреччина створили зону вільної торгівлі (ЗВТ). До цієї мети країни йшли понад десять років. Періодично переговори призупинялися через неузгодженість позицій сторін, однак, зрештою, вдалося дійти певних компромісів, які дозволять Києву та Анкарі максимально використовувати пільговий митний режим взаємної торгівлі.

Робота над створенням зони вільної торгівлі між Україною та Туреччиною, яка тривала понад 12 років, добігає кінця. Відповідну угоду було підписано 3 лютого у Києві у присутності президентів двох країн Володимира Зеленського та Реджепа Тайіпа Ердогана.

Туреччина відіграє ключову роль у зовнішньоекономічній діяльності України завдяки тому, що вона є одним із найближчих наших сусідів та входить до регіону Pan-Euro-Mediterranean (європейсько-середземноморський), який є основним ринком збуту української продукції.

До цього регіону, окрім Європейського Союзу, належать країни Кавказу, Близького Сходу та Північної Африки. На нього припадає 54% зовнішнього товарообігу нашої країни. За минулий рік Україна реалізувала у регіоні продукцію на 39,1 мільярда доларів, імпортувавши при цьому на 37,7 мільярда доларів.

Україна інтенсивно працює над розширенням режиму вільної торгівлі у регіоні, який сьогодні діє з ЄС, Молдовою, Грузією та Ізраїлем. Також тривають переговори з іншими країнами.

Зокрема, цього року планується підписання угод про ЗВТ, крім Туреччини, ще з Йорданією та Тунісом. За деякими прогнозами завдяки створенню зони вільної торгівлі з Туреччиною в європейсько-середземноморському регіоні зосередиться три чверті українського експорту.

Анжела Махінова, партнер практики міжнародної торгівлі Sayenko Kharenko, виступила в ефірі «Першого Ділового» телеканалу, назвавши угоду про ЗВТ – позитивним сигналом для бізнесу та інвесторів.

«Особливо, зважаючи на те, що і Україна, і Туреччина є членами конвенції Пан-Євро-Мед, це може дати поштовх до збільшення експорту та торгівлі з Європейським союзом. Проте зараз сказати складно, наскільки сама по собі Угода з Туреччиною дасть якісно-позитивний ефект для української економіки. Справа в тому, що зараз поки що тексту, офіційно оприлюдненого, немає, а все головне у нас зашито, скажімо так, у графіки, відповідно до лібералізації, які погодили Україна та Туреччина».

Експерт навела приклад Угоди з Європейським Союзом: «Начебто Угода правильна, необхідна… Але якщо ми подивимося на рівень лібералізації, який ми отримали, то не зовсім ми й виграли від цієї Угоди».

Нагадаємо, нещодавно у Кабінеті міністрів України розповіли про переваги укладання угоди про зону вільної торгівлі з Туреччиною.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу