Угода Польщі та Саудівської Аравії послабить вплив Росії

Поділитися:

Саудівська Аравія та Польща уклали контракт на купівлю польських нафтопереробних активів. Завдяки цій угоді на найбільшого виробника ОПЕК буде припадати дві третини постачання нафти до Польщі. Це має послабити вплив Росії, яка раніше була домінуючим постачальником.

Дані Reuters свідчать про те, що у разі, якщо угоду буде завершено, Saudi Aramco збільшить постачання нафти до Польщі у три-п’ять разів. Тим самим зможе задовольнити від 50% до 70% її потреб у сирій нафті.

За словами аналітика незалежної консалтингової компанії JBC Energy, саудівська нафта технічно добре підходить для польських нафтопереробних заводів, адаптованих для переробки російської нафти марки Urals, але логістика доставки до регіону може збільшити витрати порівняно з імпортом російської продукції.

«Прагнення Польщі домогтися незалежності від поставок із Росії насамперед зумовлене політичними причинами», — вважає аналітик.

Він зазначив, що Саудівська Аравія вже постачає близько 90 тисяч барелів на добу нафти в польський Гданськ порівняно, а Росія постачає 142 тисячі барелів Urals за тим самим маршрутом.

Що стосується морського імпорту Польщі, то, згідно з даними, він виріс на тлі скорочення обсягів постачання нафти через старий радянський нафтопровід «Дружба», що відображає політичні та технічні проблеми останніх років.

Очікується, що цього місяця Росія поставить 120 000 барелів нафти на добу через «Дружбу», тоді як у січні 2021 року обсяг поставок становив близько 220 тисяч барелів на добу.

Джерела, близькі до саудівської угоди, заявили, що вона має велике значення для Польщі, але навряд чи вплине на внутрішню політику в групі ОПЕК+.

Нагадаємо, у рамках зустрічі ОПЕК+ (Організація країн — експортерів нафти та партнерів), що відбулася 4 січня 2022 року, представниками 23 країн було прийнято рішення збільшити видобуток нафти на 400 тисяч барелів на добу.

Також ми писали про те, що новим генсеком Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) стане представник Кувейту Хайсам аль-Гайс.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу