У США погіршили прогноз зростання економіки України

Поділитися:

У Сполучених Штатах прогнозують, що зростання економіки України поточного року буде меншим, ніж очікувалося. Як вважають аналітики Bank of America Corp, зростання прогнозують не 4,5%, а 3%.

За їхніми словами, такий розвиток подій говорить про високу ймовірність невиплати за ВВП-варантами у 2023 році та більшу вірогідність того, що купони викупить Міністерство фінансів.

Зазначається, якщо ріст реального ВВП не перевищуватиме 3% – виплати за ВВП-варрантами не платитимуть другий рік поспіль, що може зменшити попит на такий інструмент. При цьому, перегляд прогнозу зростання завдасть несуттєвого негативного впливу на оцінку справедливої вартості, яка наразі становить 95-100 б.п., а більш сильне майбутнє зростання у наступному році це може компенсувати, наголошують фахівці.

За підрахунками аналітиків, через різке уповільнення зростання економіки у третьому кварталі поточного року до 2,4%, відповідно до попередніх даних Держстату, реальний обсяг ВВП за січень-вересень становитиме близько 2% у річному вимірі.

Вони вважають, що в української економіки є шанс імпульсу завдяки рекордному цьогорічному врожаю, що означатиме більш суттєвіше зростання у четвертому кварталі року. Проте через високу волатильність базової статистики компонентів ВВП, а також карантинні обмеження можуть виникнути додаткові загрози уповільнення зростання в жовтні-грудні 2021 року.

ВВП-варранти були випущені в рамках реструктуризації державного боргу України у 2015 році замість євробондів на близько 3,2 млрд доларів, що не є частиною держборгу. У разі приросту ВВП за рік менше ніж 3%, то виплат за такими паперами не буде. Якщо ж приріст буде 3-4%, то виплата становитиме 15% перевищення показника валового внутрішнього продукту над 3 відсотками.

Нагадаємо, що за інформацією Державної служби статистики, зростання обсягу реального Валового внутрішнього продукту у третьому кварталі поточного року у річному вимірі уповільнилося до 2,4%. При цьому, якщо порівнювати з другим кварталом, враховуючи сезонний фактор, то зростання ВВП у 3-му кварталі становило 1,4%, додають у Держстаті.

Також ми писали, що прогноз внутрішнього валового продукту для України на 2021-2022 роки озвучили у Європейському банку реконструкції та розвитку. ВВП очікується на рівні 3,5%.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу