У Раді пояснили, як здешевити і спростити приєднання до електромереж

Поділитися:

Вивчаючи питання впливу енергетичної інфраструктури на розвиток промисловості та бізнесу в Україні, багато експертів прийшли до такого висновку: щоб здешевити і спростити приєднання до мереж необхідно перевести оплату за потужність приєднання з споживача на оператора системи розподілу.

Сьогодні філософія і процедура підключення до електромереж абсолютно не відповідає цілям розвитку економіки і забезпечення вільного доступу споживача до електромереж, що впливає на позицію країни в рейтингу інвестиційної привабливості Doing Business, вважають фахівці.

“У нас є підстанційного складова, яка з’їдає 50% вартості підключення. А по-друге робить систему неефективною”, – кажуть енергетики.

Відомо, що зараз йдуть обговорення в НКРЕКП щодо здешевлення приєднання до мереж і перегляду параметрів стимулюючого регулювання.

“У тих формулах, ми прораховували було видно, що ці моделі дуже чутливі до змін, особливо зміни ставки на стару базу активів. Тому я сподіваюся, що регулятор все ж буде грунтуватися на цифрах і на економічному обгрунтуванні. А не тільки керуватиметься політичною повісткою” , – заявляють експерти.

Нагадаємо, що новий законопроект представили на розгляд до Верховної Ради представники фракції «Слуга народу». Так, нардепи пропонують випустити облігації внутрішньої держпозики (ОВДП) на 19,6 млрд грн для погашення в IV кварталі частини боргу і інших розрахунків з виробниками електроенергії з ВДЕ.

Раніше повідомлялося, що 15 жовтня в Національній комісії, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) повідомили про те, що можливе зростання тарифів на розподіл електроенергії після введення RAB-регулювання для операторів систем розподілу в середньому по Україні на 25% з 1 січня 2021 року.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу