У НБУ розповіли, що робитимуть без грошей МВФ

Поділитися:

У Національному банку пояснили, чим загрожує відмова від співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Як зазначив заступник очільника НБУ Дмитро Сологуб, Україна може відмовитися від співпраці з Фондом тільки за двох умов. Одна з них — подальше сприятливе зовнішнє середовище для країни, а на міжнародних фінансових ринках – високий попит до інвестицій в нашу країну, що дозволило б фінансувати дефіцит державного бюджету завдяки зовнішнім та внутрішнім запозиченням. Однак, посадовець НБУ вважає такі припущення надто оптимістичними й такими, що суперечать останнім тенденціям: здорожчання нафти та газу може лише погіршити умови торгівлі для нашої країни. За прогнозами Нацбанку, ця тенденція триватиме надалі.

Друга умова передбачає зміни у макроекономічній політиці. Припинення співпраці з Фондом загрожує зростанням витрат на обслуговування держборгу, спадом обсягу іноземних інвестицій, а також тиском на валютні резерви Нацбанку. У такому разі уряд буде змушений скорочувати дефіцит бюджету, курс нацвалюти слабшатиме, аби зменшити негативний вплив на платіжний баланс, що лише прискорить інфляцію.

Посадовець Нацбанку підсумував: відмова від грошей МВФ та одержання права на «суверенну економічну політику» загрожує зменшенням витрат на ключові бюджетні проекти та зростанням відсоткових ставок, адже регулятору доведеться здійснювати більш жорстку монетарну політику для призупинення інфляції.

Нагадаємо, місія МВФ планує повернутися до роботи з Україною в квітні поточного року, коли буде вирішене питання газу. Йдеться про зняття фіксованої вартості і відновлення повноцінної роботи ринку газу в країні.

Раніше повідомлялося, що українській владі зараз невигідно співпрацювати з МВФ, тому траншів протягом цього року не буде. Про це заявили аналітики міжнародного інвестиційного банку Goldman Sachs.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу