У НБУ пояснили зміцнення гривні

Поділитися:

У Національному банку України заявили, що на домінування пропозиції валюти над попитом повпливала сприятлива кон’юнктура світового ринку для основних товарів українського експорту, а також позитивні новини про співпрацю України з Міжнародним валютним фондом.

«‎Цей фактор посилювався новинами про набуття чинності законів, які містять зміни, визначені як попередні заходи для затвердження Радою директорів МВФ першого перегляду виконання Україною програми stand-by»‎, — повідомили у регуляторі.

Крім того, в НБУ зазначили, що діяльність «Укренерго» стала ще одним фактором, який вливав на зміцнення гривні. Компанія продавала на валютному ринку кошти, залучені від розміщення євробондів у сумі 825 млн доларів.

«Очікування ринком високих обсягів продажу валюти окремими компаніями як внаслідок залучення коштів за кордоном, так і з урахуванням періоду сплати квартальних податків, що наближається, також вплинули на баланс попиту і пропозиції на валютному ринку»‎, — додали в НБУ.

Нагадаємо, за перші три дні поточного тижня Національний банк України купив на міжбанку півмільярда доларів (500 млн). При цьому на момент початку тижня чиста купівля валюти Нацбанком з початку року склала 2496,8 млн доларів. Таким чином НБУ викупив у резерви з початку тижня щонайменше 503 млн доларів.

Також ми повідомляли про те, що за період із січня по 7 листопада 2021 року Національний банк України купив валюту на міжбанку у розмірі 2743,4 мільйона доларів (2,74 мільярда доларів).

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу