У «Нафтогазі» похвалилися інтеграцією української ГТС в ринок ЄС

Поділитися:

Голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв розповів, що оператор газотранспортної системи, компанія «Магістральні газопроводи України», після виведення ГТС із-під управління «Нафтогазу» працює «незалежно і повноцінно».

За словами Коболєва, відбулася «повна інтеграція української газотранспортної системи у європейський ринок природного газу».

Він пояснив, що на практиці – європейські компанії почали користуватися також українською ГТС, головно, для транзиту природного газу в інші європейські країни. Зокрема, із Польщі в Угорщину, із Польщі в Словаччину, зі Словаччини в Угорщину, зі Словаччини в Румунію. Проте ще значніші обсяги використовуються для закачування “блакитного палива” в українські підземні сховища: газ із Європи подається в Україну для зберігання, а потім викачується назад у Європу. Коболєв наголосив, що це для нас нове, досить позитивне явище для всього українського ринку.

Він нагадав про рекордні обсяги у вітчизняних підземних сховищах природного газу, які минулої осені сягнули майже 29-ти млрд кубометрів. Керівник «Нафтогазу» уточнив, що значною частиною був газ європейських компаній, який взимку реекспортували до Європи. Україна одержала від цього істотний додатковий дохід.

Коболєв зауважив, що це дає надію на те, що у майбутньому українська газотранспортна система буде й надалі затребувана європейськими компаніями, попри те, як далі розвиватимуться відносини з російським «Газпромом».

Раніше повідомлялося, що Україну позбавили можливості транспортувати природний газ до Туреччини, Греції, Болгарії і Румунії через будівництво Турецького газогону. Також під загрозою – Угорщина. Про це повідомив гендиректор ТОВ «Оператор ГТС України» Сергій Макогон. Він зазначив, що ми можемо втратити Угорщину у разі завершення продовження Турецького потоку через Болгарію. А через завершення побудови «Північного потоку-2» – Україна остаточно втратить можливість транспортувати російський природний газ. Посадовець вважає малоймовірним продовження Росією контракту з Україною на транзит після 2024-го року.

Також ми писали, що з українських підземних сховищ упродовж березня 2021 року відібрали природного газу у 17 разів більше, ніж за цей період 2020-го року. За даними оператора підземних газосховищ АТ “Укртрансгаз”, було відібрано 2 млрд 200 млн кубометрів газу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу