«У МВФ вже зрозуміли, що українська влада вичерпала кредит довіри» – експерт

Поділитися:

Національний банк України прогнозує відновлення припливу прямих іноземних інвестицій в 2021 році на рівні $ 3 млрд після їх відтоку в 2020 році на рівні $ 100 млн (відтік чистих інвестицій склав $ 420 млн).

«У 2021 році приплив прямих іноземних інвестицій відновиться ($ 3 млрд) на тлі стабілізації макроекономічної ситуації в Україні. На відміну від кризового 2020 року в 2021 році очікується зростання прибутку підприємств з іноземним капіталом. Це вплине на те, що внесок реінвестованих доходів в надходження іноземних інвестицій знову буде позитивним », – вказав НБУ.
Регулятор розраховує, що приплив нових інвестицій з-за кордону залишиться на рівні попереднього року.

За його прогнозами, в 2022-2023 рр. за базовим сценарієм надходження інвестиції продовжать рости помірними темпами ($ 4-5 млрд), а більш істотний приплив може початися в разі прискорення структурних реформ і процесу великої приватизації.

Як вказали в центробанку, найбільший обсяг інвестицій без урахування реінвестованих доходів за підсумками січня-вересня 2020 року вступив в підприємства з виробництва електроенергії, газу, водопостачання; в операції з нерухомістю; транспорт; харчову промисловість.

«У той же час найбільш негативні значення реінвестованого прибутку були зафіксовані в хімічному та металургійному виробництві», – зазначили у прес-службі НБУ.
Припливу інвестицій в нинішньому році будуть сприяти реформи судової та правоохоронної системи, демонополізація економіки та детінізація, проведення прозорої приватизації та удосконалення корпуправління в держсекторі, розвиток інфраструктури та продовження співпраці з МВФ, вважають в НБУ.

«Фундаментом для сприятливого інвестклімату та припливу інвестицій є макроекономічна і фінансова стабільність, в забезпеченні якій чільну роль грає уряд і НБУ. Тому важливим є збереження помірної фіскальної політики », – підкреслили в центробанку.

Свою думку з цього приводу висловила Вікторія Войцицька, народний депутат України VIII скликання, секретар парламентського Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

“Перш за все, уряду і представникам влади і їх радникам треба комунікувати позитивні новини. Те, що ми сьогодні повинні усвідомлювати, що МВФ в вид кредиту на майбутні дії уряду давати транш вже більше не буде. Кредит довіри вичерпано. Тому там хочуть бачити конкретні кроки і рішення, що їх обіцяють “, – говорить експерт.

Вікторія Войцицька каже, що політика змінилася: якщо раніше була політика презентацій, то зараз – це політика форумів. Але далі, ніж гасла зі сцени, нічого немає. Але є відмова від залучення міжнародних експертів і громадських організацій для формування Вищої ради правосуддя, яка фактично є однією з ключових інститутів для того, щоб реформувати українські суди.

“Мені дуже шкода, що сьогодні влада і президент не повертаються до ідеї того, що є величезна кількість українців-суддів за межами України, які могли б приїхати сюди. Ці люди люблять Україну, мають об’єктивну позицію, адже їх реноме уже підтверджено в інших країнах . Чому ми не можемо наслідувати приклад Казахстану, який привернув британських суддів, щоб забезпечити втілення незалежного судочинства.

Це не робиться в нашій країні тому, що судова гілка влади – це одна з найбільш ефективних, коли мова йде про те, щоб створювати привілеї для одних і карати інших “, – заявляє фахівець.

На думку Войцицької, то, що виплати здійснюються – це позитивний сигнал, адже країна не банкрут, а знаходить можливості розрахуватися вчасно з інвесторами. Але з іншого боку, той факт, що Україна змушена платити такі великі відсотки за цими боргами, означає, що на Україні дивляться як на ризиковану країну.

“МВФ завжди був тим сигналом, який для інвесторів служить знаком якості, в цю країну можна вкладати гроші. Відсутність МВФ призводить до того, що короткострокові запозичення на зовнішніх ринках для країни стають дуже дорогими.

Зараз ми з вами на межі “боргової спіралі”, коли відсотки перевищують борги, ми фактично заганяємо себе в боргову яму “, – відзначає фахівець.

Вікторія Войцицька стверджує, що в бізнес не інвестують, тому що це – довгострокові інвестиції. Вони припускають, що гроші будуть повернуті в кращому випадку через 7-10 років. ОВДП – це більш зрозумілий інструмент для портфельних інвесторів. Цей інструмент поки використовують для того, щоб заробити на Україні.

“І західні, і внутрішні інвестори говорять про одне й те ж: рівні правила для всіх, справедливе судочинство, відсутність рейдерства з боку держави – це ключові фактори для того, щоб інвестиції заходили в Україні. Для інвесторів потрібні прозорі правила гри”, – резюмує Вікторія Войцицька.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу