«У МВФ немає питань до роботи Нацбанку» – експерт

Поділитися:

Команда МВФ і українська влада провели черговий етап дистанційних переговорів, який дозволить найближчим часом отримати транш у розмірі 700 млн дол. Іванна Владков Голлар, глава представників міжнародного фонду, стверджує, що досягнуті нові угоди у важливих напрямках: економічному, фінансовому, політичному. Кошти, надані в рамках траншу, повинні допомогти вирішити економічну і медичну кризу в Україні, пов’язану з наслідками пандемії COVID-19. Головне завдання – зберегти макроекономічну і фінансову стабільність, зменшити ризики і перешкоди для приватних інвестицій.

Угода про транш містить п’ять основних пунктів: зміна фіскальної політики з урахуванням потреб соціально незахищених верств населення; забезпечення незалежності Національного банку і контроль інфляції; забезпечення належного управління банками, щоб вони могли надавати кредити населенню; боротьба з корупцією, судова реформа; зменшення втручання держави в економіку, що полегшить бізнес-процеси і сприяти інвестиціям.

Виконавча рада МВФ повинна затвердити нову угоду в листопаді 2021 року. МВФ надав Україні 18-місячний SBA розміром 3,6 млрд дол. в червні 2020 р. Кошти повинні були допомогти вирішити наслідки шоку від COVID-19 і підтримати рух в напрямку важливих структурних реформ.

Про це говорили в ефірі телеканалу «Перший Діловий» з членом ради НБУ Василем Фурманом.

«Ті питання, які пов’язані з Національним банком, я знаю, що там пересторог – мінімум. Ті задачі, ті вимоги, структурні маяки, які ставив Міжнародний валютний фонд, Україна брала на себе зобов’язання, вони прийняті. Тобто було багато змін – закон України про Національний банк, частина з них уже проголосована і прийнята, частина буде проголосована на наступному тижні. Перед цим ще були внесені зміни в закон про банк і банківську діяльність, пов’язано там з корпоративним управлінням у комерційних банках. Тобто там все законодавство, тобто ті зміни, які потрібно було зробити – вони внесені», – наголосив експерт.

Він розповів, що головне завдання, яке стоїть зараз перед реулятором – це посилення системи корпортивного в банківській системі в комерційних банках, колегіальна відповідальність як наглядових рад, так і правління.

«Ті зміни, які вносяться в банківське законодавство, в комерційних банках, то такі самі системи корпоративного управління працюють і в європейських банках. Якраз ті моделі, які впроваджуємо. Це євродирективи, банківські стандарти…», – зазначив посадовець.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу