“Цього року Україна досягне рекордного показника видобутку газу”, – експерт

Поділитися:

За попередніми підрахунками, в нафтогазову галузь буде інвестовано щонайменше 1,9 млрд грн. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Збільшення власного видобутку газу. На засіданні Кабінету міністрів на цьому тижні затвердили умови двох угод про розподіл продукції в межах Грунєвської та Охтирської вуглеводневих ділянок. За попередніми підрахунками, в нафтогазову галузь буде інвестовано не менше 1,9 млрд грн», – написав прем’єр у Facebook.

Він уточнив, що за останній рік підписано вісім угод про розподіл продукції, що «дозволяє вже з наступного року істотно нарощувати видобуток газу».

Подробиці теми розповів виконавчий директор Асоціації газодобувних компаній України Артем Петренко в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«На жаль, минулий рік був надзвичайно складним для цієї сфери. Пандемія коронавірусу та рекордне падіння цін на природний газ у 2019 році призвели до того, що у компанії як в Україні, так і в усьому світі бізнес дуже сильно скоротив інвестиції. В результаті, як в Україні, так і в усьому світі, ми зафіксували зниження показнику видобутку газу. Зокрема, найбільші газовидобувні країни Європи, такі як Нідерланди, Великобританія та Норвегія, знизили показники видобутку природного газу. Водночас в Україні ми маємо свої позитивні новини з погляду на цю проблему з боку приватного сектору. Наприклад, приватні газовидобувні компанії з року в рік нарощують видобуток газу, збільшуючи цей показник за останні чотири роки більш ніж на 20%. Цього року ми прогнозуємо, що приватні газовидобувні компанії здобудуть 5 млрд кубічних метрів газу. Це стане абсолютним рекордом і становитиме понад 26% від усього рівня газовидобування в Україні», – сказав експерт.

Також він розповів подробиці щодо інвестицій у цю галузь.

«Угоди з приводу видобутку продукції – це досить складний механізм, який, звичайно ж, стосується й інвестицій. Зараз саме згідно з такими угодами у компаній є певний план робіт, якого вони дотримуються у своїй діяльності. Це частково гарантує обсяг інвестицій для тих чи інших ділянок видобутку. Нині особливість цих механізмів у тому, що компанії, які видобувають продукцію, частину видобутку віддають державі. Завдяки цьому ми розуміємо обсяг гарантованих інвестицій у цю сферу приблизно на п’ять років. І ми розуміємо, що за умови нашого геологічного успіху компанії зможуть ефективно виконати свої плани», — уточнив він.

Раніше стало відомо, що нинішня собівартість газу в 3 гривні за фактом має бути вищою в кілька разів.

Для збереження видобутку обсягів палива в Україні необхідно витрачати сотні мільйонів гривень, оскільки постійно потрібне буріння нових свердловин.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу