«Ціна електроенергії залежить від її дефіциту або профіциту», – експерт

Поділитися:

7,6 млрд гривень — такий обсяг збитків держпідприємства НАЕК «Енергоатом» за підсумками 2020 року. Про це повідомив виконуючий обов’язки президента компанії Петро Котін.

Він наголосив, що головна причина збитків  –  борги перед компанією. За  формулюванням пана Котіна, це збитки на папері, але, мовляв, це не означає, що у компанії немає грошей і вона не може нормально працювати.

То ж причини астрономічних збитків Національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом» з‘ясовуємо сьогодні разом з головою спостережної ради Інституту енергетичних стратегій, експертом з енергетичних питань Юрієм Корольчуком.

Одразу виникає питання – наскільки коректно так формулювати – збитки тільки на папері? Збитки, на нашу думку, – або вони є, або їх немає. А якщо збитки таки є, то чому «Енергоатом» регулярно, це відомо, продає окремим трейдерам електроенергію дешевше за ринкову ціну. Зокрема, «Енергоатом» регулярно це робить стосовно компанії «Юнайтед Енерджі» з групи олігарха Ігоря Коломойського.

«Там ситуація складається наступним чином, – говорить Юрій Корольчук. – «Енергоатом» отримав можливість торгувати на ринку двосторонніх контрактів. Тобто виходити на ринок і укладати угоди. Плюс вони вийшли на ринок продажу електроенергії за схемою «доба наперед» і там теж продають обсяги електроенергії. І ось на цьому другому ринку – «доба наперед» – формується ціна електроенергії згідно з її дефіцитом або профіцитом. І тоді, відповідно виходить і ціна на електроенергію, яку ми бачимо і за якою «Енергоатом» продає її своїм споживачам. Тому говорити, що НАЕК продає електроенергію визначеним компаніям (тій же «Юнайтед Енерджі», яку дійсно пов‘язують з Ігорем Коломойським) не можна. Тому що в принципі всі компанії, які працюють на ринку, можуть вийти на ринок з пропозицією або попитом, купити електроенергію або продати її». 

Отже, на думку експерта, на цей момент говорити про те, що на ринку діє якийсь фактор змови, недоречно. Так, «Юнайтед Енерджі», наголошує Юрій Корольчук, купує електроенергію у надвеликих обсягах, які цій компанії не потрібні. Але вони частину передають далі – компаніям, які теж пов‘язані з групою Коломойського (заводам феросплавів), а частину перепродають. А щодо «Енергоатому», то в нього просто немає виходу завдяки законам ринку. Якщо він не продасть електроенергію «Юнайтед Енерджі», то він нікому її більше не зможе продати. Зрештою ціна електроенергії, каже Юрій Корольчук, залежить від попиту та пропозиції, від дефіциту або профіциту.

«І йдеться не лише про «Юнайтед Енерджі», а й про інші підприємства, з  якими торгує НАЕК, – наголошує експерт. – Тому, на мою думку, зараз відбувається етап виходу «Енергоатому» на ринок електроенергії. Мало того, НАЕК чекає, коли з неї знімуть обмеження. А вони в «Енергоатомі» є – обмеження, які встановлені урядом. І плюс в компанії сподіваються на перегляд умов ПСО (Положення про спеціальні обов‘язки) – адже «Енергоатом» – це постачальник електроенергії для населення зі спеціальними обов‘язками». 

Все це відбуватиметься поступово, зазначає Юрій Корольчук. Ринок електроенергії за терміном дії наближається до двох років. Але це дуже замалий термін. А закони ринку електроенергії глобальні й охоплюють всіх його учасників. Тому висновок з бесіди з експертом зрозумілий. Щоб державна НАЕК «Енергоатом» могла впоратися з мільярдними з битками від тих, хто їй заборгував, держава має якнайшвидше зняти з неї обмеження на ринку. Й надати НАЕК можливість заробляти гроші в повному обсязі. Зрештою тільки тоді вона зможе плідно працювати й забезпечити світлом усіх українських споживачів.

Нагадаємо, «Енергоатом» хоче відсудити у РФ 100 млн доларів за кримські активи.

Також раніше ми писали про те, що т.в.о. президента ДП НАЕК «Енергоатом» Петро Котін під час відвідування Запорізької АЕС 23 грудня повідомив, що через карантинні обмеження навесні, і як наслідок – простою енергоблоків, у «Енергоатома» перемістилися ремонти на зимовий період.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу