“Це виключна спроба перерозподілу ринку між імпортним кабелем та національним виробником” – експерт

Поділитися:

Наприкінці липня цього року Міжвідомча комісія з зовнішньої торгівлі ухвалила рішення від 24.07.2020 № СП-458/2020 / 4411-03 про початок спеціального розслідування щодо імпорту оптичних, сигнальних, силових кабелів та витої пари.

Ініціатори розслідування — два найбільших українських виробника, що працюють на цьому ринку: “Одеський кабельний завод “Одескабель” та “Завод “Південкабель”. Здавалося б — рутина ринку. Але цього разу, окрім великої сумнівності самих претензій до імпортерів кабелю, розслідування може негативно вплинути на розгортання і модернізацію телекомунікаційних мереж в Україні (в тому числі і мережі 4G) та навіть погіршити відносини Києва з Євросоюзом.

Один з важливих факторів — вступ в силу Угоди про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом. Справа в тому, що основні постачальники в Україні відповідних видів кабелів — компанії з Угорщини, Польщі, Румунії, Німеччини та Чехії.

І тут би поспівчувати українським виробникам кабелю, але … український експорт кабелів за період 2015 – 2019 рр. виріс з $960 млн до $1,4 млрд. тобто на 46%!

Виходить, що ніяких загроз українським виробникам кабельно-провідникової продукції не спостерігається. Більш того, за останні п’ять років було побудовано близько 10 нових заводів, що займаються виробництвом кабельно-провідникової продукції. І зараз розслідування може викликати зустрічні заходи від країн ЄС. Що буде дуже не доречним з урахуванням того, що основні покупці українських кабелів — все ті ж п’ять європейських країн, згаданих вище (79% всього експорту), плюс Словаччина, Нідерланди і Португалія (разом з ними — вже 93%).

Кілька місяців Міжвідомча комісія зовнішньої торгівлі проводить розслідування щодо імпорту кабельної продукції в Україну, що могло заподіяти істотну шкоду національному товаровиробнику. До ухвалення остаточного рішення комісією є ще кілька місяців.

Своє бачення проблеми виразили Віталій Никитенко експерт “Оператор ринку” та Тетяна Попова голова ради Асоціації “Телекомунікаційна палата України”.

“Моя власна думка, що така робота може призвести до підвищення цін на продукцію, монополізації ринку. Я вважаю, що все це потім віддзеркалиться на кінцевому споживачі. Адже те розслідування, котрим займається Міжвідомча комісія – це розслідування по декількох видах кабелю. Один з них – силовий, електричний, а інший – телекомунікаційний (оптоволокно), а також вита пара” – говорить Тетяна Попова.

Справа в тому, що і ініціатори розслідування, і іноземні компанії імпортують комплектуючі для кабелів, тому що у нас немає повного циклу виробництва. У цей список продукції, на яку можуть підвищити імпортне мито на 30%, потрапило то, що не виробляється в країні в принципі.

На думку Віталія Никитенка, це проста конкуренція на внутрішньому ринку. Експерт вважає, що якщо б в Україні все було так погано, то заводи не будувалися б. Це виключна спроба перерозподілу ринку між імпортним кабелем та національним виробником. Загрози для вітчизняних виробників немає, а саме розслідування є недоречним.

“Два зазначених заводи – практично монополісти на внутрішньому ринку, вони точно займають понад 50% вітчизняного ринку. Саме вони хочуть зробити багатоходівку. Перший крок – підняти всім мита на імпорт. А другий – за допомогою Мінстратегпром, занести себе до списку стратегічних і отримати пільги. Додаткові мита тоді для них діяти не будуть.

Мета у цих заводів – отримати преференції для себе, і монополізувати ринок. А то, що для кінцевого користувача це позначиться підвищенням на 350% ціни, нікого не хвилює “- каже Тетяна Попова.

Натомість Віталій Никитенко вважає, що проблемної ситуації тут немає. Обидва підприємства пройшли модернізацію, на це в них пішли великі затрати. Можливо вони просто хочуть переділити частку імпорту, який складає 46 млн гривень. Якщо у нових підприємств немає проблем, то у старих, можливо, застарілий менеджмент, який тягне вниз компанії.

“Використовуючи такі схеми, коли є компанія-трейдер, можна сховати власний прибуток. Їх звітність ми дивилися. Обидва підприємства є прибутковими, хоча вони подаючи заяви про розслідування, говорять про збитковість” – резюмує Віталій Никитенко.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу