Три українські склозаводи зупинили виробництво

Поділитися:

Стало відомо, що три заводи України, що спеціалізуються на переробці скла, змушені були зупинити виробництво. Причиною цього стали надто високі ціни на газ, які оплачувати підприємствам вже стає неможливо.

У профільній асоціації Скло України заявили, що через зупинку заводів, загальна кількість працівників, які можуть залишитися без роботи, склала близько 12 тисяч людей. А бюджети на всіх рівнях утратять мільярди грошових надходжень.

В той же час, в асоціації зазначили, що кілька інших підприємств поки що тимчасово призупинили процеси, оголосивши про технологічний простій.

«Скляні підприємства України стрімко стають збитковими і фактично перебувають на стадії банкрутства та повного закриття», – повідомляють у профільній асоціації.

Найголовніша причина, через яку підприємства змушені йти на такі кардинальні заходи, – це незначна вартість природного газу. Ціна палива зараз становить до 50% від собівартості скляної продукції.

Також серед головних причин зупинки заводів виділяють значний демпінговий імпорт скляної продукції з країн, де ціна на енергоносії є значно нижчою.

«Україна може втратити цілу галузь реальної економіки та значно посилити власну імпортозалежність, яка є прямими загрозами національній економічній безпеці держави», – підсумували, звертаючись до уряду фахівці з профасоціації.

Тим часом український уряд має намір насамперед врятувати харчову промисловість. Для цього було прийнято ухвалу знизити ціни на газ для виробників соціально значущих продуктів харчування. Перший аукціон із продажу пільгового газу вже відбувся, в рамках якого було продано весь виставлений обсяг.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу