Третина ринку круп в Україні перебуває «у тіні»

Поділитися:

Відомо, що традиційні крупи в Україні переважно вітчизняного виробництва, за винятком найбільш споживаних – рису та гречки.

Однак, за словами голови правління Спілки представників зернопереробної галузі України, на внутрішньому ринку країни є значна кількість продукції, яка завезена з Польщі чи Туреччини, та продається під лейблами вітчизняного виробництва.

Експерт зазначив, наприклад, коли в державі були відзначені проблеми з виробництвом гречки, деякі торгові мережі та виробники закуповували її у Казахстані, який у свою чергу у Росії. Перероблену крупу відправляли до України та продавали на прилавках під виглядом власних брендів.

Наразі ця ситуація кардинально змінилася., Російська Федерація заборонила вивіз гречки за кордон. У великих кількостях крупу також не можна постачати до Казахстану. Те саме відбувається і в Білорусі. Відтак, за словами експерта, зараз в Україні саме час для того, щоб наростити вітчизняне виробництво гречки.

З рисом справи трохи прозоріші. Справа в тому, що в Україні лише один виробник рису, тому практично вся крупа – імпортована найчастіше з В’єтнаму, Пакистану, Лаосу, Індії.

Фахівець наголошує, що в Україні дуже велика кількість зернової контрабанди. 90% продукції в магазинах та на ринках – це контрабанда.

Так, згідно з аналітичними даними, в Україні 30% виробництва круп належить до тіньового ринку. Здебільшого це приватні особи або невеликі фермери, збут у яких зосереджений в основному на ринках або базарах.

Що ж до традиційних круп та його виробництва, то до них належать пшонні, гречані, пшеничні, ячмінні крупи. Вони орієнтовані 100% на українського споживача, а вівсяну та кукурудзяну крупу виробляють ще й з метою експорту.

Нещодавно ми писали про те, що в Україні дорожчають крупи. Зокрема ціна гречки перевищує зараз 40 гривень.

Також ми повідомляли про рівень тіньової економіки в Україні, що становить уже 31% від обсягу ВВП України.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу