«Тільки іноземний інвестор здатен приватизувати «ПриватБанк» та «Ощадбанк» за прозорі кошти» – експерт

Поділитися:

Державні банки «ПриватБанк» та «Ощадбанк» мають до кінця 2021 року ухвалити дорожні карти для приватизації.

Зокрема, мають погодити необхідні зміни в законодавстві, які знадобляться під час приватизації, залучення іноземних інвесторів.

Планують залучити міжнародного радника для проведення оцінки роботи кожної наглядової ради держбанку. Ключові висновки радника мають бути опубліковані у червні наступного року.

Україна повинна також щоквартально контролювати виконання планів щодо скорочення протермінованих кредитів у державних банках.

Цю тему в студії телеканалу «Перший Діловий» обговорювали з Василем Невмержицьким – радником голови правління банку.

Зокрема, він проекоментував те, що мають бути ухвалені поправки до законодавства, що інвестор може бути іноземний.

«Тією інформацією, якою я володію, передбачається таке вирішення питання. Але питання щодо державних банків, їх приватизації в Україні говориться вже дуже давно. Мова йде вже років 5-10, це точно. Але рішення до цих пір немає. Щодо інвесторів, то, звісно, у скільки можна визначити вартість державних банків? Наприклад, я думаю, що це однозначно цифри – мільярд коштів. Тому, хто це може бути, який це інвестор може бути, який може володіти прозорими коштами в таких об’ємах, який може зайти, купити ці банки чи банк, і надалі здійснювати його підтримку, а також його розвиток? Тому, звичайно, буде розглядатися питання щодо залучення іноземних інвесторів до приватизації цих банків», – наголосив експерт.

Також він прокоментував, хто зможе претендувати на участь у приватизації в Україні.

«Дуже важке питання. Кожен банк має якусь проблематику, пов’язану з діяльністю, специфікою. Хтось має питання з попередніми власниками, хтось має питання з окупованими територіями, питання пов’язані з вкладами СРСР. Це все питання, з якими зустрінеться інвестор, коли він прийме рішення щодо приватизації. Я наразі думаю, було б дуже актуальним не першою чергою йти по приватизації, а надати можливість державним банкам продавати свої акції, так, як це робиться у світі, виставити їх на фондову біржу, допустити їх до публічного обігу. І якщо державні банки почнуть продавати 5% – будуть інвестори, фізичні особи, компанії, які здійснюватимуть купівлю цих акцій. По-перше, ці акції дозволять залучити капітал, а по-друге, дадуть можливість визначити вартість цього банку», – зазначив фахівець.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу