“Теплокомуненерго залишилися зі своїми проблемами один на один”, – експерт про скасування ПСО

Поділитися:

Уряд вирішив не продовжувати термін дії покладання спеціальних обов’язків теплокомуненерго (ТКЕ). Простими словами – відтепер все без винятку учасники ринку можуть купувати газ у будь-якого постачальника.

Однак, це на папері. А насправді, в умовах рекордного зростання цін на блакитне паливо в Європі, конкурувати з пропозицією “Нафтогазу” не зможе ніхто.

До останнього часу представники галузі не розуміли, піде Кабмін на такий крок, з огляду на величезну кількість проблем, які накопичилися на ринку в останні роки.

За даними ЕП, проти скасування ПСО виступали в Міненерго, Мінрегіону та профільному парламентському комітеті. Всі вони побоювалися, що запуск ринку для теплокомуненерго в поточних умовах буде мати серйозні негативні наслідки, в тому числі призведе до зростання тарифів для населення.

“За” був особисто прем’єр Денис Шмигаль, який і повідомив про чергове важливий крок до створення “повноцінного ринку газу”.

Починаючи з 20 травня всі учасники ринку переходять на ринкові умови. Тобто, підприємства теплокомуненерго повинні отримати можливість вільно вибирати постачальника газу. Хоча вже зараз очевидно, що з цим можуть виникнути проблеми.

Однак досі невирішеним залишається цілий ряд проблем, ключова з яких – багатомільярдні борги теплокомуненерго перед “Нафтогазом”.

Свою думку з цього приводу висловив голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

“Ми повинні сказати, що вже точно прийнято рішення про скасування ПСО. Теплокомуненерго залишилися зі своїми проблемами один на один. Також, ми маємо встановлену ціну, яку запропонував Нафтогаз – це близько 9,2 тисячі гривень. Це при тому, що більшість теплокомуненерго затвердили вартість своїх послуг при вартості газу від 5 до 6000 гривень. Вони вже сьогодні працюють в збиток, так як вартість газу по ПСО взимку була вище навіть ніж на ринку.

ПСО – це покладання на НАК “Нафтогаз України” за умов фінансування з державного бюджету. Тому Нафтогаз повинен був пропонувати Теплокомуненерго ціну нижче, ніж на ринку, для того, щоб вони мали запас, який був би спрямований на модернізацію обладнання, на ремонт мереж тощо. В Україні зробили повністю навпаки. Вартість затвердженого тарифу – 5-5,5 тисяч гривень, а вартість газу – 8,2 тисячі гривень. На сьогодні ми маємо заборгованість Теплокомуненерго перед Нафтогазом у 56 млрд гривень “, – говорить експерт.

Олег Попенко відзначає, що буде створено обмеження у вартості, яка існує зараз на роздрібному ринку. Тобто, в ручному режимі будуть змінюватися ціни. Крім того, в Офісі президента заявили, що розглядається питання встановлення довгострокових умов для Теплокомуненерго в ціні. Тому влада не зможе без регулювання надати якийсь продукт.

“Як тільки вони потраплять на відкритий ринок, більшість Теплокомуненерго будуть змушені збільшити тариф від 30 до 60%. Це смерть для цих Теплокомуненерго”, – резюмує фахівець.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу