«Світових інтернет-гігантів зрівняли в податках з українськими компаніями», — експерт

Поділитися:

Верховна Рада остаточно прийняла закон, що передбачає введення податків для інтернет-гігантів, які працюють в Україні та надають тут електронні послуги, але не мають свого представництва.

Голосування відбулося на засіданні парламенту 3 червня. Рішення підтримали 283 народних депутата.

У проекті закону наголошується, що нововведення має забезпечити рівні умови для українського і зарубіжного інтернет-бізнесу. Його автори стверджують, що він не буде стосуватися простих користувачів соцмереж та пошукових сервісів.

Дія закону поширюється на компанії-нерезиденти, що надають українцям електронні послуги, але не мають представництва в Україні: наприклад, Facebook, TikTok, YouTube, Google, Apple, Microsoft та інші. Після набуття чинності вони будуть платити податок на додану вартість в розмірі 20% в іноземній валюті.

Тарас Рябченко, експерт аналітичного центру Інститут законодавчих ідей, сказав про те, що всі компанії знаходяться в рівних правах:

«Так, ми можемо говорити, що умови рівні — і для наших українських, і для іноземних компаній».

Українські користувачі не будуть платити податки — їх будуть оплачувати компанії. Але в цілому, компанії будуть включати у вартість послуг ці податки, а це значить, що податки позначаться на кожному зі споживачів.

У порівнянні з іноземним досвідом, в країнах ЄС інтернет-гіганти попереджають за три місяці, що вартість послуг буде підвищена. В Україні все буде також — з 1 січня 2022 року вартість послуг підвищитися.

Кожна країна перед введенням такого податку все чітко прописує. Наприклад, у Франції та Італії (та в інших країнах ЄС) такий податок — близько 6-8%, а ось в РФ і Білорусі — ближче до 20%.

«Тут Україна ближче до Росії й Білорусі — податок у нас буде 20%. Зараз є тільки норми закону, вони наберуть чинності відразу», — говорить експерт.

Тепер також повинні бути розроблені всі правила для компаній – технічного рішення поки що немає, тільки законодавче. Можливо, до роботи під’єднається і Мінцифри — це якраз його профіль.

Більше інформації про умови для компаній, ціни на послуги, порядок підключення, оплати податків в гривні або валюті Тарас Рябченко розповів в ефірі «Першого Ділового» телеканалу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу