«Світова економіка боротиметься з офшорами глобальним податком» – експерт

Поділитися:

Десятиліттями великі корпорації відкривали офіси в країнах, де нижчі податки. Наприклад, Facebook та Google відкрили штаб-квартири в Ірландії, де корпоративний податок 12,5%. Ставка у їхній країні США – 21%. Але тепер таким компаніям може бути байдуже, де платити податки: 136 країн погодилися на єдину ставку для транснаціональних корпорацій – 15%

Єдиний податок – ініціатива США та Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Вона спрямована на боротьбу з ухиленням від сплати податків. Компанії сплачуватимуть податки в тих країнах, де вони ведуть свій бізнес і отримують доходи (де фізично знаходяться клієнти), незалежно від розташування їх штаб-квартир.

Ставка корпоративного податку в 15% буде застосовуватися до компаній із виручкою понад 750 млн євро. А корпорації з продажами понад 20 млрд євро, якщо вони заробляють понад 10% маржі прибутку, мають перерозподіляти 25% цього перевищення в країни, де продаються їхні послуги та товари.

Подробиці теми розповіла голова ради громадської організації “Інститут податкових реформ” Олена Хотенко в ефірі телеканалу “Перший Діловий“.

«Здебільшого нові правила стосуватимуться саме материнських компаній. Через них відбуватиметься відповідне оподаткування. Система там справді складна. І вже до кінця цього року маємо розробити додаткові правила, завдяки яким можна буде адмініструвати ці види податків. Застосовуватиметься вони вже будуть з 2023 року, але зараз вже є основні напрацювання, завдяки яким цю ідею вдасться втілити в життя. В основному йдеться про дві такі опори. Насамперед у сферу таких правил потраплять транснаціональні компанії, які мають глобальний обіг понад 20 млрд євро. Але тут треба одразу уточнити, що до переліку таких компаній не потраплять видобувна галузь, а також певні фінансові установи. Головна ідея полягає в тому, щоб залишок прибутку відповідних компаній перерозподіляти на установи зі збуту. Йдеться про різницю у податку», — розповіла вона.

При цьому експерт розповіла подробиці другої такої опори, на якій будуватиметься ця реформа.

«Друга опора передбачає обов’язкову наявність двох певних складових. Це відбуватиметься у рамках глобальних правил протидії розмивання бази оподаткування. У цьому випадку податки підвищуватимуться у тих моментах, коли та чи інша юрисдикція має нижчий податок. Тобто там податок стосуватиметься лише цієї різниці. І вже під це правило потраплятимуть ті компанії, загальний дохід яких перевищує 750 млн. Іншими словами, йдеться про дуже великі компанії. Попередньо їх нарахували на рівні сотні», — сказала вона.

Раніше Кабінет Міністрів України затвердив проект закону про внесення змін до Податкового кодексу щодо запровадження електронних перевірок (е-аудиту) платників податків.

Відповідне рішення схвалено на урядовому засіданні 28 жовтня.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу