Суд дозволив ДТЕК не платити “Укренерго”

ДТЭК
Поділитися:

Верховний суд дозволив ДТЕК Західенерго не платити заборгованість перед Укренерго в сумі 426 млн. Гривень. Про це повідомили у випуску новин “Першого Ділового” телеканалу.

Ця тяганина триває вже півтора року. Всі суди попередніх інстанцій теж не ухвалювали рішення на користь держпідприємства. Укренерго доводило свої позовні вимоги тим, що холдинг не виконував умови договору. Але в ДТЕК заявили – за послуги з передачі електроенергії оплатили. Однак – тільки за той обсяг, що компанія використовувала для власних потреб.

За аналогічною справою виграла і компанія “Д.Трейдінг”. У неї борги за несплату експорту електроенергії досягали 650 млн гривень.

ДТЕК відстоював позицію, що не повинен оплачувати послугу з передачі електроенергії. Оскільки в країнах ЄС цей тариф не стягується. А Україна взяла на себе зобов’язання по синхронізації свого законодавства з європейським.

Слід зазначити, що тариф на передачу електроенергії повинен покривати нестачу коштів для виплат по “зеленому” тарифу. А ДТЕК є найбільшим власником сонячних і вітрових електростанцій. Тому, як наслідок, енергохолдинг не тільки через суди зміг заощадити мільйони гривень, але і отримає від держави додаткові виплати по ВДЕ.

Нагадаємо, що фахівці енергетичного холдингу ДТЕК олігарха Ріната Ахметова заявили, що в разі збереження ситуації з недофінансуванням галузі, кількість аварій на енергоблоках електростанцій наступної зими виросте. Про це повідомив генеральний директор підприємства.

Раніше повідомлялося, що держпідприємство «Гарантований покупець» судиться з НЕК «Укренерго», прагнучи стягнути на свою користь 25,7 млрд гривень. Відповідний позов розглядає Господарський суд Києва. Виробництво відкрили в листопаді минулого року.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу