Стало відомо, за якою ціною з липня будуть продавати землю

Поділитися:

Згідно з остаточною версією закону про відкритий ринок землі, з 1 липня 2021, можна буде купувати не більше 100 га в одні руки, а потім – до 10 тис. Га., І тільки фізичним особам – громадянам України (юрособам – з 2024).

Відомо, що купувати українську землю іноземцям можуть дозволити тільки на всеукраїнському референдумі, а вітчизняні банки зможуть отримувати землю лише в порядку звернення стягнення на ділянки як на предмет застави. Причому вони повинні бути відчужені в торгах протягом двох років з дня набуття права власності. Також закон забороняє продаж землі сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності.

Слід зазначити, що в разі відкриття ринку землі, в тому числі офіційно для компаній в 2024 році, конкуренція між землекористувачами буде відбуватися не за ставками оренди, а за ціною викупу землі в первинних власників, і тут ключовий фактор – обсяг і ставка залучених для викупу кредитних ресурсів. Очевидно, що в цій гонці виграють саме великі агрохолдинги, які зможуть залучати зовнішні позики під 5-6% під заставу землі. Природно, зроблять це не відразу, а протягом перехідного періоду, який встановлено законом в контексті етапності відкриття ринку.

Нагадаємо, що українські аграрії хочуть змінити чинний Земельний кодекс України. Відповідний законопроект Всеукраїнський конгрес фермерів уже подав на розгляд аграрного комітету Верховної Ради України.

Раніше повідомлялося, що земля в нашій країні може так і не набути статусу товару через те, що земельну реформу розглядає Конституційний суд.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу