Стало відомо, за якими новими правилами працюють колектори

Поділитися:

В Україні з липня поточного року колектори почали працювати за новими правилами. У першу чергу, всі колекторські компанії, щоб мати можливість надавати послуги із врегулювання заборгованості, мусили зареєструватися у Реєстрі Національного банку України. Тепер вони під пильною увагою Нацбанку. Онлайн-реєстр працюватиме у вільному цілодобовому доступі. Це дозволить кредитодавцям перевіряти інформацію, співпрацюючи тільки із зареєстрованими компаніями. А споживачі фінансових послуг зможуть також перевірити, чи офіційно зареєстрований колектор.

У серпні всі колекторські компанії мали подати всю інформацію про себе в НБУ. Тепер, якщо відомості про колекторську компанію не з’являться у Реєстрі до 14 жовтня цього року – кредитор матиме право достроково розірвати договір з таким колектором в односторонньому порядку.

Якщо НБУ не внесе до Реєстру такі компанії з тих чи інших причин – їх позбавлять ​​права здійснювати свою діяльність. За більш ніж два порушення в рік колекторів виключатимуть з реєстру.

Кредитору загрожує штраф, якщо візьме послуги колекторської компанії, яка не зареєстрована офіційно – 5-8 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, це в перерахунку 85-136 тисяч гривень. Також ризикує втратити ліцензію.

Окрім того, за словами експертів, і колекторів можуть покарати штрафом, якщо буде порушено етичні норми поведінки – 51-102 тисячі грн.

Як відомо, у липні поточного року в Україні запрацював закон № 1349-IX, який передбачає боротьбу з недобросовісними колекторами.

Нагадаємо, що у Національному банку України почалася колекторських компаній. Про це повідомляє пресслужба регулятора.

Раніше у Національному банку нагадували, що колекторські компанії, які надалі мають намір надавати послуги з врегулювання боргів за споживчими кредитами, повинні встигнути подати до 13 серпня цього року повний пакет документів для реєстрації.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу