Стало відомо, що найбільше подорожчало на світових ринках

Поділитися:

Експерти назвали продукти, товари та ресурси, які найсуттєвіше здорожчали на світових ринках.

Так, лідирує за рівнем здорожчання кава. Лише за останні місяці на американських біржах вартість кавового зерна зросла на 18 відсотків. Ціна сорту робуста у Лондоні зросла до 1,75 тисяч доларів за тонну. Наголошується, що такі показники є багаторічними максимумами. А причинами різкого підвищення ціни на каву стали: сильна посуха у Бразилії, зменшення попиту на тлі пандемії через низьку кількість відвідувачів кав’ярень, логістичні проблеми у Колумбії і В’єтнамі, зазначають експерти.

Окрім того, зросли ціни на пальне, яке пов’язане із загальним здорожчанням нафти.

Також експерти зауважують, що у світі суттєво зросли ціни і на комп’ютерну техніку. Причинами називають багато факторів. Це і зупинка заводів із виробництва напівпровідників, збільшення попиту на техніку. Дефіцит електроніки негативно вплинув і на інші галузі, зокрема, автопром.

Різко додали у ціні і будівельні матеріали. Це пов’язано в основному з антикризовими урядовими програмами низки держав, для яких потрібен великий обсяг будматеріалів, тому попит суттєво перевищує можливості постачальників, пояснюють експерти.

Нагадаємо, у світі дешевшає нафта еталонних марок. Падіння цін сталося після рішення міністрів країн-учасниць ОПЕК+ пролонгувати дію угоди щодо зменшення обсягу видобутку нафти до кінця наступного року. Зазначається, що темпи падіння світових цін на нафту перевищують 7%.

Раніше ми повідомляли, що в Україні незначно зросли ціни на бензин і дизельне паливо. 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу